Bir Sayfa Seçin

4×4 Off Road

İster 4×4 olarak ister 4×4 Off Road olarak adlandırın, sonuçta tutku, adrenalin, paylaşım ve yardımlaşmanın hat safhada yaşandığı bir Doğa Sporudur Off Road. Benim büyük bir tecrübem ve deneyimim olmamasına karşın, bu işi bir yaşam stili haline getirmiş ve son derece profesyonelce yapan Suzuki 4×4 Off Road üyeleriyle kısa bir gezinti imkanı buldum. Bana göre etap gayet zorlu, yorucu, heyecan dolu ve bir o kadar da keyifliydi. Onlara göre ise hafta sonu kır gezisi kıvamındaydı. Özellikle kendilerine rahat!!! bir etap seçmişler, çünkü gurubun 4 aracı zaten geceyi kampta çadırlarında geçirmiş güzel sohbet ve temiz hava eşliğinde sabahlamışlar. Dolayısı ile biraz yorgunlukları vardı. 4×4 araçlar ve bu etap ile ilgili gözlemlerimi anlatmadan ve resimleri paylaşmadan önce hepsine teşekkür etmek istiyorum. Off Road ruhu sanırım böyle bir şey, hepsini ilk defa görmeme rağmen, doğaya karşı verilen mücadelede hiç yabancılık çekmedim. İyi dostluklar kurdum. Off Road temel kuralları, kampçılık kuralları ve düşünce yapıları hakkında iyi gözlemlerim oldu.

Off Road Nedir?

Kelime anlamı “Yol Dışı”, “Yol yok” gibi anlamlara gelir. 4×4 Off Road arazi araçları ile dağ yollarında, patikalarda, orman yangınlarının engellenmesi için açılan ara yollarda ve hatta kelime anlamına tam uygun olarak yol olmayan arazilerde yol almaktır. Bu tanım tam bir ansiklopedik tanım. Ben biraz da kendi tanımımı yapmak istiyorum. Benim açımdan off road bir ekip halinde yapılan, günlük hayatın stresleri içinde kaybolmuş olan dostluk, paylaşım, yardımlaşmanın en üst seviyede olduğu, doğaya karşı insanların haddini bilerek ve doğaya karşı saygı göstererek birlikte yaptıkları bir “Adrenalin arayış” sporudur. Ancak sadece adrenalin üzerine kurulmamıştır.

Off Road doğa sporunu bilinçli bir şekilde yapan ve bu hobi için organize olmuş insanlar bir araya gelerek, zorlu parkurlarda “Hoplaya hoplaya”, “arabaları ile oyun oynayarak”, “Kanallı yollarda” mücadele ederler. Araçların direksiyonunda tek kişilik yer olsa da asla araçlarını yalnız kullanmazlar. Ekip telsizler aracılığı ile sürekli haberleşir. Önce can güvenliği için ekip halinde birlikte çalışırlar. Bir araçta teknik bir sorun meydana geldiğinde, o sorun tüm ekibin sorunu olur. Ya da bir off road aracı saplandığında “Eğlence” başlar. Kısacası ailelerin de katılımıyla tam bir kamp havasına dönen, her yaştan insanı görebileceğiniz  sosyal bir kulüp halini alır. Yazımın da başında belirttiğim gibi ben 4×4 Suziki Türkiye ailesinin üyeleri ile birlikte güzel bir off road günü geçirdim.

Off Road araçları ile ilgili ilk öğrendiğim Terimler

İlk Off Road maceram benim için oldukça verimli geçti. 7-8 sefer çamura saplanan arabaları kurtardık. Şimdi öğrendiklerimi ve resimleri paylaşmak istiyorum.

  • Off Road’a giderken uygun kıyafetler giyilmeli. Yeri geldiği zaman dize kadar çamur içine girilebiliyor. İlk defa gidiyorsanız, beraber gittiğiniz arkadaşınız nalburdan size sarı çizme aldırıyorsa dikkat!!! Etap boyunca “Lağımcı” olarak çağırılabilirsiniz…
  • Yanınıza yedek bir iki parça eşya alın. Ateş yakmak için çakmak, kibrit vb. bulundurun.
  • İçecek suyunuz ve kamp yerinde yiyecek bir şeyleriniz olsun. Gerçi profesyonelce bu işi yapanların araçlarında her şey bulunuyor ve organizasyonda gerekli tüm malzemeler gurup olarak temin ediliyor. Ben satır başlarını aktarmak istedim.
  • Fotoğraf makinesi bulundurun. Macerayı ve heyecanı kaydetmek gerçekten keyifli oluyor.
  • Yağmurlu havaları göz önüne alarak bir yağmurluk edinin.
  • Ekip eğer bir yolda çok büyük bir sıkıntı ile karşılaşırsa ve vazgeçmek isterse kendi aralarında güzel bir parola bulmuş. Normalde 15-20 araçlık konvoylarla bu tür bir sorunla karşılaşıldığında ” Buraya 3-4 araçla geliriz” diyerek doğaya saygılarını gösteriyorlar. O anda takımda 3-4 araç olsa da bu kural geçerli…

Off Road araçlarının pek çok özelliği var. Hepsini bu yazı içinde paylaşmam mümkün değil. Bu nedenle bu yazıyı genel bir 4×4 Doğa Sporu tanımı ve ilk gezintim olarak yazmaya karar verdim. Daha sonra fırsat buldukça mekanik, teknik, elektronik ve idari bilgiler vermek istiyorum.

4×4 Off Road Resimleri

4x4_suzuki

Suzuki Off Road

4x4_off_road_arac

suzuki_off_road

offroad

off_road_araba

4x4_camurda

Umarım 4×4 Off Road hakkında verdiğim bilgiler hoşunuza gitmiştir, bundan sonraki yazılarımda 4×4 Off Road araçları hakkında detaylı bilgiler vermek istiyorum. Gerçi bu işi uzmanından öğrenmek en iyisi. 4×4 Suzuki Off Road Türkiye üyelerine teşekkür ediyorum. “Off Road” ile ilgili çok detaylı bilgi ve paylaşımları  4×4 Suzuki Off Road Türkiye sayfasından edinebilirsiniz.

Benzer Konular: