Bir Sayfa Seçin

BUC – Block Upconverter Nedir?

BUC

Block Upconverter (BUC)

BUC – Block Upconverter VSAT sistemlerinde yaygın bir biçimde kullanılır. Uydu modemden gelen düşük frekanslı sinyalleri yüksek frekanslı sinyallere dönüştürür. Yaptığı görev bakımından bakıldığında LNB’nin tersidir diyebiliriz. Modemden gelen L-band sinyaller BUC özelliğine bağlı olarak Ku-Band, C-band ya da Ka-Band frekanslarına çevrilir.

LNB gelen yüksek frekanslı sinyalleri düşük frekanslı sinyallere çevirirken, BUC düşük frekanslı sinyallerin iletime hazır hale getirilmesi için yüksek frekanslı sinyallere çevirir.

“BUC” anten üzerinde Feed’in arkasına OMT kullanılarak bağlanır. VSAT anten sistemine baktığınızda, LNB-Feed-OMT ve BUC ünitelerini anten destek kollarının üzerinde görebilirsiniz. LNB ve BUC arasında OMT neden kullanılır? Alış (receive) ve Gönderim (Tx) sinyallerinin birbirlerinden izolasyonunun yapılması için OMT kullanılmaktadır.

BUC üretici firmalar cihazların teknik dökümanları içinde sistem çalışma frekanslarını (giriş ve çıkış aralıklarını), local osilatör frekanslarını ve diğer teknik özelliklerini açıklarlar.

BUC bir local osilatöre sahiptir. Local osilator ve 10Mhz referans sinyali ile birlikte, uyduya çıkılacak frekansı doğru bir şekilde çevirebilmektedir.

BUC- Block Upconverter Genel Özellikleri

  • Besleme: BUC çalışması için gerekli enerjiyi üretici firmaya ve modeline bağlı olarak (genelde 24V yada 48V) harici bir kaynaktan aldığı gibi, modem üzerindende koaksiyel kablo  ile alabilir.
  • Giriş Frekansı:Giriş frekansı, BUC’ın girişine uygulanabilecek Frekans aralığını verir. Örneğin; 950-1450Mhz bandı.
  • Local Osilator Frekansı: Ku-Band için Genelde standart olarak Local Osilator  frekansı 13050 Mhz’dır. (diğer bir deyişle 13.05Ghz). Modemden gelen L-band frekans ile local osilator frekansı toplanarak, uyduya çıkılacak frekans değeri hesaplanır.
  • Çıkış Frekansı:BUC çıkışında elde edilebilecek minimum ve maximum frekans aralığı belirtilir.Öreğin; 14.0 – 14.5 Ghz arası.
  • Referans sinyali(10Mhz): Sistemin çalışması için gerekli 10Mhz referans sinyali, yine koaksiyel kablo ile modemden alınır.
  • Güç(Power W): VSAT sistemlerinde kullanılan BUC’lar 2w-4W-5W-8W-10W güçlerinde üretilirler. Farklı güç sınıfları olmakla birlikte, C-band BUC’lar daha yüksek güce ihtiyaç duyarlar.
  • Operasyonel sıcaklık (Operational Temperature): Üretici firmaya göre değişen bir standarttır. Bu değer ile BUC‘ın normal bir şekilde çalışacağı sıcaklık değerleri verilir. Örneğin; -40 derece ile +55 derece arası
  • Bozulma Sınırı (Survival Temperature): Verilen bu aralığın dışında cihazın verimliliği ve dayanıklılığı ile ilgili hiç bir garanti verilmemektedir. Örneğin;-50 derece +70 derece arası.

Benzer Konular: