Bir Sayfa Seçin

DVB, DVB-S, DVB-S2 Nedir?

Digital Video Broadcasting (DVB) açılımı ile birlikte DVB Nedir? konumuza başlayabiliriz. Receiverların  ya da uydu modemlerin üzerinde gördüğümüz bu etiketler ses,video ve veri için digital iletişim standartlarını belirleyen teknolojinin kısaltmasıdır. Genel olarak DVB deyince herkesin aklına uydu modemler ve receiverlar gelmektedir. İşin gerçeği ise bu DVB standartı değişik iletim platformlarında farklı isimlerde kullanılmaktadır. Yazımın başlığının DVB-S, DVBS2-DVB Nedir? olması tesadüf değil elbetteki. Uydu üzerinden yapılan digital iletişim standartı DVB-Satellite (DVB-S) olarak adlandırılır. Teknolojideki değişimler standarlarda da değişikliğe yol açtığında DVB-S2’de kullanılmaya başlanmıştır. Bu iki yapıyı derinlemesine inceleyeceğiz. Peki diğer iletişim kanallarında kullanılan DVB standartları nelerdir? Temelde 4 çeşit iletişim kanalına uyarlanmış DVB standartı var gibi gözüküyor. Uydu (Satellite) , Karasal kablosuz ( terrestrial wireless)   , El terminali (Handled) ve son olarak Kablo (Cable)

  • DVB-T : Digital Video Broadcasting – terrestrial (Karasal Hatlar)
  • DVB-H: Digital Video Broadcasting – handled terminal  (El terminalleri)
  • DVB-C: Digital Video Broadcasting – cable (Kablo)
  • DVB-S ve DVB-S2 : Digital Video Broadcasting – Satellite (Uydu)

DVB-S ve DVB-S2 Nedir? Aralarındaki farklar nelerdir?

Digital Televizyon yayıncılığı ve uydu  haberleşme sistemleri için temeller DVB-S tarafından atılmıştır. Uygulamalar son derece başarılı sonuçlar vermiştir. Daha sonra genişband ihtiyacının gerektirdiği teknolojiler geliştikçe ikinci nesil  olarak adlandırılan DVB-S2 doğmuştur. İkinci nesil (DVB-S2) standart HD(High Definition) sistemler için geliştirilmiştir. Aralarındaki en bariz fark  bandgenişliğinin daha efektif kullanılmasıdır. Aynı alış seviyelerinde daha dar bantlarda yayın yaparak sinyal kalitesinin daha iyi olmasını sağlamak broadcast yayıncılık açısından daha fazla karlılık anlamına gelmektedir. Sprectral Efficieny (roll-off factor) DVB-S2’nin en büyük avantajıdır. Taşıyıcı sinyal için gereken bandgenişliğinin hesaplanmasında Modülasyon tekniğinin (QPSK,8PSK vb), Hata doğrulama algoritmasının (3/4,1/2vb.) ve roll-off faktörünün etkisi olduğunu daha önceki yazılarımda belirtmiştim. bunların çarpımları sonucu elde edilen bandgenişliğinin küçük tutulması için sayıların küçülmesi gerekmektedir. DVB-S sistemlerde roll-off faktörü ortalama 1.4 alırnırken (sabit sayı gibi düşünebilirsiniz), DVB-S2 sistemlerde 1.2 gibi değerler alınabilmektedir. Ayrıca DVB-S2 sistemler reedsolomon codec kullanırlar. Kısaca sonuca baktığımızda yaklaşık %30’luk bir verim artışı söz konusudur. Bu sayede yüksek bandgenişliğine ihtiyaç duyan HD uygulamalar DVB-S2 ile DVB-S’e göre %30 avantajlı iletilebilir.

DVB-RCS nedir?

Digital Video Broadcasting – Return Channel Satellite DVB sistemlerin  uzantısı olarak geliştirilmiştir. Brodcast sadece tek yönlü bir iletişim sistemidir. Yayın yapan bir merkez ve bu merkezin yaydığı sinyalleri alan alıcılar vardır. DVB-RCS’te ise alıcılar aynı zamanda merkeze ve diğer lokasyonlara veri iletebilirler. Uydu üzerinden internet veren VSAT sistemlerin geri dönüş kanalları olarak tariflenebilir. Kısacası 2 yönlü veri iletimini tanımlamaktadır.

Digital Video Broadcast-Satellite

Digital Video Broadcast-satellite 2nd

 

Benzer Konular: