Bir Sayfa Seçin

FXS, FXO Nedir?

Uydu Haberleşme ekipmanları ya da diğer iletişim kanalları üzerinde yapılan VoIP uygulamaları sırasında sıklıkla karşılaşılan  FXS ve FXO nedir? Birbirlerinden farkları nelerdir? gibi sorulara cevap vermek  için bu yazıyı hazırladım. FXS (Foreign eXchange Subscriber – Harici Santral Abonesi) Santralin Harici hattına bağlantı olarak özetlenebilir. FXO (Foreign eXchange Office – Harici Santral Ofis içi)  ise Santralin dahili hattına bağlantı sağlar.

FXS Nedir?

Başlangıçta karıştırılan bu iki kavramı birbirinden ayırmak aslında oldukça basittir. Yerel bir servis sağlayıcıdan telefon hizmeti aldığınızı varsayalım. Eski düzen telefon santralinden (POTS) , sizin salonunuzdaki duvara kadar  bükümlü (twisted) 2 bakır kablo gelir ve bu kablolar duvarınızın üzerinde telefon prizinde son bulur. Servis sağlayıcı; en yakın santralden gönderdiği bu 2 kablo ile sizi diğer santralleriyle haberleştirebilecek duruma getirmiştir.

Bu aşamadan sonra telefon, fax ya da modem vb. gibi cihazlarınızı bu duvardaki prize taktığınız zaman çevir sesi almaya başlarsınız ve aramalarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Kısacası;  FXS evinizin duvarında bulunan telefon prizidir diyebiliriz.

FXS Neler Sağlar?

  • Çevir Sesi
  • Enerji

FXO Nedir?

FXO cihazların üzerinde bulunan girişlerdir. FXS ile sağlanan hizmetlerin alınabilmesi için FXO bir portla birleştirilmesi gerekir. Telefon, Fax, Modem vb. cihazlar “FXO cihazı”  olarak adlandırılırlar.

FXO’nun Neler Sağlar?

  • FXO’ya bağlı cihazın açık/kapalı olduğunu kontrol eder.

FXS ve FXO Nasıl Çalışır?

Eğer telefonunuzu kaldırdığınızda çevir sesi almak istiyorsanız. FXS bir porta bağlamanız gerekmektedir. FXO cihazı, bağlı olduğu FXS sayesinde servis sağlayıcının vermiş olduğu hizmetten faydalanabilir.

Yukarıdaki örneklerde şu ana kadar hep karasal hatlardan bahsettim. Uydu haberleşme sistemlerinde VoIP için birçok marka ve model cihaz bulunmaktadır. Bu cihazlar üzerinde sabit FXS, FXO portları olabileceği gibi; tanımlama ile rolleri değiştirilebilen portlar mevcuttur. Uygulamanıza göre portların rollerini FXS ve ya FXO olarak belirleyebilirsiniz. Uydu modem ile bağlantısını yaptığınız VoIP cihazı üzerinde eğer FXS port tanımlayıp bu porta bir telefon bağlarsanız, telefonu kaldırdığınızda çevir sesi alabilirsiniz. Bu portu FXO olarak tanımlarsanız, telefon hattını doğrudan bağladığınızda çevir sesi alamazsınız. FXO portların santralin dahili hatlarından birine bağlanması gerekir.

FXS ve FXO bağlantıları kullanılan konfigurasyona göre değişiklik gösterir.

Benzer Konular: