Bir Sayfa Seçin

GMT ve UTC Nedir?

GMT ve UTC modem konfigurasyonu yaparken ya da yazılım kurulumları sırasında bir iki tıkla geçtiğimiz parametreler. GMT ve UTC Nedir? Ne işe yararlar?

Enlem ve Boylam Nedir? yazımda Enlem ve Boylamlarla ilgili detaylı bilgileri vermiştim. Şimdi GMT ve UTC ile ilgili olan Boylam (Meridyen – Longitude) konusunu farklı bir açıdan ele alalım. Önce biraz coğrafya ve geometri bilgilerimizi tazeleyelim. Coğrafya bilgilerimiz bize derki; Her bir meridyenin arası 4 dakikadır. Peki bu 4 dakika nereden geliyor? 1 gün = 24 saat = (24 * 60) = 1440 dakikadır. Yine coğrafya bilgilerimiz bize Meridyenlerin yerküreyi 360 eşit parçaya böldüğünüz söylemektedir. O halde 1440/360 eşitliğinden her bir meridyenin arasının 4 dakika olduğunu hesaplayabiliriz. Bu demek oluyor ki dünya dönüşü sırasında bir meridyenden diğerine geçmek için 4 dakika harcıyor.

Gün dediğimiz 24 saatlik dilim farklı ülkelerde farklı zamanlarda başlayıp bitmektedir. Bu nedenle farklı saatler kullanılmaktadır. Peki ama bu farklı zaman dilimleri neye göre, kime göre hesaplanacak? işte burda GMT ve UMT kavramları karşımıza çıkıyor.

GMT Nedir?

Greenwich Mean Time. Çok uzun bir zaman önce yerküre üzerindeki ülkelerin ortak kararı ile saatler tek bir noktaya göre ayarlanmaya başlamıştır. Buna göre İngiltere Greenwich kasabasından geçtiği varsayılan 0(sıfır) derece meridyeni mihenk noktası olarak belirlenmiş ve saatler aradaki meridyen farkına göre hesaplanmaya ve kullanılmaya başlanmıştır. GMT zaman dilimleri ile ülkeler arasındaki saat farkları belirlenmektedir.

GMT +1, GMT -1

Greenwitch merdiyeninin batısında kalan ülkeler kendi saatlerini bulundukları zaman dilimine göre geride ayarlamışlardır. Greenwich’in doğusunda kalanlar ise ileride ayarlamışladır. GMT -1 zaman dilimindeki ülkerin saatleri , Greenwich’e göre 1 saat geridedir. GMT+1 zaman dilimindeki ülkelerin saatleri ise 1 saat ileridedir.  Kısacası GMT’nin yanında verilen rakamlar ülke saati ile Greenwich saati arasındaki  farkı göstermektedir.

Örneğin Tükiye GMT +2 (Eastern European Standart Time) zaman diliminde yer almaktadır. Gün ışığından yararlanmak için saatlerimizi 27 Mart 2011 günü ileri aldığımızda (Eastern European Summer Time) GMT +3 zaman dilimine geçmiş oluruz. Avrupa ülkeleri ile aramızdaki saat farkı değişmemektedir. Çünkü; tüm avrupa ülkelerinde bu uygulama yapılmaktadır. Aşağıda GMT+1 ve GMT+2 zaman dilimlerinin saatlerini görebilirsiniz.

GMT +1GMT+2

UTC’nin açılımı Coordinated Universal Time (Eşitlnemiş Evrensel Zaman) , GMT ile aynı anlama gelir ve  Zulu Time olarakda bilinir. Central European Time (CET) , GMT+1’e denk gelmektedir.

Benzer Konular: