Bir Sayfa Seçin

Göktürk-2 Türkiye’nin İlk Keşif Uydusu 18.12.2012 Fırlatılıyor

Türkiye’nin ilk keşif uydusu olma özelliğini taşıyan Göktürk-2 bugün (18.12.2012) Çin’deki  Jiuquan Fırlatma Üssü’nden fırlatılıyor. Türkiye saati ile 18:12:52’de fırlatılacak olan uydu Çin’deki olumsuz hava koşullarından dolayı planlanandan bir gün önce yörüngeye yerleştirilecek. Fırlatma canlı yayınla Ankara’dan da izlenecek.

Göktürk-2’nin Görevi Nedir?

TUSAŞ Başkanı İbrahim Keskiner, Göktürk-2’nin görevlerini şu şekilde özetledi.

GÖKTÜRK 2’den elde edilecek görüntülerin, askeri alanda istihbarat, sivil alanlarda ise tarımsal ürün analizleri, rekolte tahminleri, zirai mücadele, çevre kirliliği, doğal afetlerin neden olduğu hasarların değerlendirilmesi gibi amaçlarla kullanılabileceğini anlattı. Keskiner, uydu sayesinde afet öncesi ve sonrası görüntülerin birbirleriyle karşılaştırılarak analizlerin yapılabileceğine dikkati çekerek, ayrıca şehir planlama, haritacılık gibi alanlarda, kaçak yapıların tespit edilmesinde görüntülerinden yararlanılacağını kaydetti.

Göktürk-2 Türkiye’nin ilk yerli (Yüksek oranda) üretim uydusu olma özelliği ile de dikkat çekiyor. Göktürk-2’nin uzaya gönderilmesi ile ilgili heyecan yaşanırken, 1Aralık tarihinde TURKSAT Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, 4A ve 4B uydularının hali hazırda Japonya’da üretildiğini, 5A uydusundan sonra Türksat 6A, Türksat 6B ve Türksat 7A uydularının üretiminin planlandığını bildirdi. (Kaynak: www.turksat.com.tr) (Röportaj: Anadolu Ajansı Muhabiri Mücahid Keser)

İlk Keşif Uydusu Göktürk-2

Göktürk-2 Keşif Uydusu Fotoğrafı

resim milliyet.com.tr’den alınmıştır…

Göktürk-2’nin Özellikleri

Göktürk-2 uydusu ile ilgili ilk sinyaller fırlatmadan 3 saat sonra elde edilmeye başlanacak. 686 kilometre irtifade yörüngeye yerleştirilecek olan keşif uydusunun ilk sinyalleri 21:25’te Ankara’ya ulaşacak. Uydu ile ilgili temel bilgilerin (sıcaklık, akım, gerilim) alınmasından sonra, * “Bilge” açılarak uyduda oluşan takla hareketi uzaktan komutlar ile durdurulacak. Daha sonra gerekli manevralar yapılarak, uydunun istenen pozisyona gelmesi sağlanacak. Gerekli pozisyona getirildiğinde, dünya üzerindeki istenen noktalardan resim, video görüntüleri alınmaya başlanabilecek. Doğru pozisyona getirilen uydunun görevini yerine getirmesi için gerekli olan enerji “Güneş Panelleri” ile sağlanacak.

*Bilge: Milli Uçuş Bilgisayarı

İlk Görüntüler 25-30 Aralık 2012 Tarihinde

Tüm bu işlemler ve kontrollerden sonra ilk görüntülerin 25-30 Aralık 2012 tarihinde alınması planlanıyor. Göktürk-2 sayesinde görüntüler dış kaynaklardan değil bizzat milli olarak geliştirilen kripto sistemi ile şifrelenerek gönderilecek. Uydu üzerinde yerleştirilen kameralar 2.5 mt çözünürlüğünde görüntü almayı mümkün kılıyor. Bu sayede karayolunda seyreden herhangi bir araç bile rahatlıkla tespit edilip görüntü alınabilecek. Savunma ve Kalkınma alanlarında bir çok projede önemli görevler üstlenecek olan Göktürk-2 Türkiye’nin İlk Keşif Uydusu bugün 18.12.2012 Fırlatılıyor

Benzer Konular: