Bir Sayfa Seçin

Headent

Head ve end kelimeleri  (baş ve son) günlük kullanımı ile headent halini almıştır. Merkezi uydu sistemleri anasayfasındaHeadent Sistem Kurulum sistemin genel hatlarını çizmiştik. Otel, misafirhane, öğrenci yurtları vb. gibi çok sayıda kullanıcının olduğu lokasyonlarda kontrollü bir şekilde televizyon yayınlarının izlenmesine olanak tanımaktadır.  Kontrollü bir şekilde diyorum çünkü; headent sistemi ile kullanıcılara önceden belirlenmiş olan kanallar izletilmektedir. Sizin belirlediğiniz kanallar dışında kullanıcıların herhangi başka bir kanalı izlemesi mümkün değildir. Kuruluma ve sistem tasarımına geçmeden önce izlenecek kanal sayısının belirlenmesi gerekmektedir. Belirlenen kanal sayısınıa göre ekipman temini yapılır.   Sistem ana yapısı içerisinde öne çıkan elamanları  Çanak Anten, LNB, Koaksiyel (coaxial) kablo,  Multiswitch,  Receiver,  Modülator, Combiner,  konnektör olarak sıralayabiliriz.

Headent sistem elemanları

Çanak Anten: Dağıtımı yapılacak kanallar tek bir uydu üzerinde olabileceği gibi farklı uydular üzerinde de olabilir. Tercih edilen kanalların bulunduğu uydu sayısına göre çanak anten kurulur.  2 farklı uydu üzerinden yayın alınacaksa 2 adet anten ihtiyacı vardır. Anten sayısının fazla olması istenmiyorsa bu konu ile ilgili çözümlerde mevcuttur. Multi focus antenler kullanılabilir  ya da birbirlerine yakın derecelerde bulunan uydular üzerindeki kanallar; özel aparatlar sayesinde tek bir anten üzerinde 2 ayrı LNB yardımı ile izlenebilmektedir.

Headent LNB ve Multiswitch: Kullanıcı sayısına göre Multiswitch ve LNB çıkış sayısı belirlenmelidir. Ben burda örnek olarak 8 kullanıcının olduğu bir yapıyı inceliyorum. Bunun için dual output ve 2×8 bir multiswitch yeterli olacaktır.  LNB’nin dual polarizasyonlu ve çift çıkışlı olmasının nedeni girişine uygulanan voltaj değerine göre uydudaki vertical ve horizontal yayınları alabilmesini sağlamaktır. (Dual out LNB, Dual polarizasyon LNB başlıkları altında gerekli açıklamaları görebilirsiniz.)

Multiswitch,  switch elektronik devre elemanlarında ve sistemlerinde anahtarlama işlerini yerine getirirler. Headent sisteminden beklenen hizmete göre piyasada satılmakta olan bir çok multiswitch çeşidi vardır. Örneğin sadece uydu TV yayınları almak isteniyorsa, headent sistemimiz için 2 giriş yeterli olacaktır. Ancak; uydu TV yayınları yanısıra , çatı tipi antenlerle analog yayınları almak istersek bunuda 3 port desteği veren multiswich’lerle gerçekleştirebiliriz.  Analog TV yayınlarının yanısıra FM yayınları ve diğer uygulamalar için geliştirilmiş  switchlerde bulunmaktadır. Sistemimizde  sadece uydu TV yayınlarını aldığımızı düşünerek 2 giriş ve 8 çıkışlı bir multiswtich kullandım. Girişlerinden bir tanesi  13/14  Volt vertical yayınlar için diğeri ise 17/18 Volt horizontal yayınlar için kullanılır.

Headent  ve diğer uydu haberleşme sistemlerinde kullanılan Combiner, splitter ve diplexer nedir ?

Combiner;  uyduya gönderilmeden bir verici tarafından yayımlanan  ve çatı anteni vasıtasıyla aldığımız analog TV sinyalleri 5-900 MHz band aralığındadır. Diğer yandan digital uydu yayınlarının LNB’nin çıkışındaki frekansı 950-2150 MHz band aralığındadır. Her iki yayınında kullanıcılar tarafından izlenebilmesi için merkezi sistem odası olarak adlandırılan sistemin kalbine ulaşması ya da sistem odasından çıkıp kullanıcıların bulunduğu yere ulaştırılması gerekir. Bu iki sinyal bandının birbirini etkilemeden aynı kablo üzerinde taşınabilmesi için combiner kullanılır.

Splitter; Combiner ile aynı kablo üzerinde taşınan sinyaller, farklı ekipmanlara ya da aynı cihazların farklı girişlerine uygulanmalıdır. 0-950 MHz band aralığındaki sinyaller doğrudan TV Tunerine bağlanabilir, LNB’den gelen 950-2150 MHz band aralığındaki sinyaller ise receiver’ın LNB girişine bağlanmalıdır. Tek bir kablodan gelen bu farklı sinyalleri birbirinden ayırmak için ise splitter kullanılır. Birçok çeşidi olmakla beraber en basit anlatımıyla tek giriş 2 çıkış olarak bahsedebileceğimiz splitter’lar çıkışlarındaki filtreler sayesinde combiner tarafından üst üste bindirilmiş sinyalleri ilgili ünitenin kullanabileceği şekilde ayırırlar.

Headent sistemlerde LNB’den gelen sinyallerin tüm receiverlar tarafından kullanılabilmesi için güçlendirme işlemi “power inserter” tarafından yapılır.

Yukarıda bahsettiğim birleştirme ve ayırma işlerini tek başına yapan multiswitchlerde bulunmaktadır.

Headent Avantajları

  • Kullanıcıların belirlenen kanalları seyretmesine olanak sağlar.
  • Headent sistemlerde kanal sayısı ilk başta belirlenir ve daha sonra geliştirmeye uygundur.
  • Çatı ekipmanları dışında oluşacak problemlerde kanal bazlı sorunlar yaşanabilir. Tüm sistem etkilenmez
  • Headent ‘in  merkezi yapısı sayesinde oluşabilecek arızaların tespiti kolaydır.
  • Arızalar genellikle merkezi sistem odasında çözülür. Kullanıcı birimler rahatsız edilmez.
  • Headent Kurulum ve bakımları diğer sistemlere göre çok daha hesaplıdır.

Headend Sistem Kurulumu

Headend ( headent ) sistem kurulum ihtiyaçlarınız için info@uyduhaberlesme.com adresinden bizimle irtibata geçebilirsiniz.

headent

Headent (Head End) – Merkezi Uydu Sistemleri

Benzer Konular: