Bir Sayfa Seçin

Horlama Nedenleri

Hayattan zevk almak için yapılan ancak vücudumuza zarar veren davranışların horlama nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını görüyoruz.  Horlamaya son vermek ve geceleri rahat uyumak  için öncelikli olarak alkol, sigara kullanımı vb. alışkanlıkları terk etmek ya da azaltmak gerekiyor. Aşağıda horlamaya neden olan belli başlı etkenleri liste halinde bulabilirsiniz. Her biri detaylı olarak ele alındı ve sizin için incelendi.

En çok karşılaşılan horlama nedenleri

  • Aşırı yemek ve hareketsizlik
  • Alkol ve uyku hapları
  • Sigara içmek
  • Uyku pozisyonu
  • Alerji
  • Burun tıkanıklığı

Neden Horlarız?

Aşırı yemek ve Hareketsizlik

aşırı kilo horlama nedenleri arasındadırAşırı yemek ve spor yapmamak, tüm vücutta olduğu gibi boyun etrafında da yağlanmaya sebep olacaktır. Eğer boyun çevresi 40 cm ve daha üzerindeyse, uyurken boğaz yolunu yeteri kadar açık tutacak kas yapısı gelişmemiş olabilir. Daralan hava yolu nefes alıp verme sırasında titreşime dolayısı ile horlamaya neden olacaktır. Kısa ve kalın boyuna sahip bir kişinin horlama ihtimali çok daha yüksektir. Yağlanma tüm vücut için tehlike oluşturmaktadır. Horlama açısından bakıldığında kadınlar erkeklere göre bu konuda daha şanslı. Çünkü erkekler kilo aldıklarında boyun ve bel (göbek) bölgelerinde yağlanma miktarı artarken kadınlarda genellikle basen bölgesinde yağlanma oluşmaktadır. Kadınlarda üst solunum yolu daha geniş ve boğazdaki kas dokusu daha serttir. Uyku sırasında boğazda daralma miktarı çok daha azdır. Bu da kadınların erkeklere göre daha az horlamaları anlamına gelir. Ancak, Menopoz dönemi ve sonrasında  işler biraz değişir. Bu dönemden sonra gırtlaktaki kas dokusu çökmeye başlar ve kadınlarda erkekler gibi horlamaya başlar. Hafif kilolu olmak bile horlama nedenlerinizden biri olabilir.

Alkol ve Uyku Hapları

uyku haplaro horlama nedenleri arasındadırAlkol tüm organları etkilediği gibi beyni de etkiler ve faaliyetlerini yavaşlatmasına sebep olur. Normalde uyku sırasında belirli bir gerginlikte duran kaslar, alkol alındığında beyinden daha az sinyal aldıklarından gevşerler. Çünkü beynin faaliyetleri yavaşlamıştır. Bunun yanına bir de alkolün anti-depresan özelliği eklendiğinde tamamen gevşeyen kaslar çöker. Bilindiği gibi gevşeyen ve çöken kaslar horlama nedenidir. Alkol aynı zamanda uyku apnesine de ( uyku sırasında solunumun bir an tamamen durması) sebep olur. Uyku apnesinin tedavisi horlamaya göre daha zordur. Alkolün horlama nedenleri arasında ilk sıralarda yer almasının diğer bir sebebi ise yüksel kalorili olmasıdır. Yüksek kalori kiloyu beraberinde getirir. Kilonun horlamayı nasıl tetiklediğini yukarıda anlatmıştık. Alkolün verdiği tüm zararları düşünerek uzak durmak gerektiği unutulmamalıdır. Tamamen bırakamıyorsanız, horlamamak için uyumadan en az 4 saat önce alkol alımını durdurmalı ve vücudunuzun alkolün etkilerinden kurtulmasına zaman tanımalısınız.

Uyku hapları da benzer sebeplerden ötürü horlamaya sebep olur. Alınan uyku hapları kasları gevşetir ve uyku sırasında çökmelerine sebep olur.

Sigara Kullanımı

allok ve sigara en önemli horlama nedenleri arasındadırSigara’nın vücuda verdiği diğer zararları burada anlatmak istemiyoruz. Zaten siz biliyorsunuz!!! Sigara boğaz ve burun dokusunu tahriş ederek iltihaplanmalara sebep olur ve burun tıkanıklığını beraberinde getirir. Hava akımının yolu kesilmiş olur. Her bir sigara bu tıkanıklığı daha da ileri boyuta götürür. Pasif içici olmak bile sigara yüzünden horlamaya neden olur. Sigara içmeyen anne ve babaların çocukları horlama eğilimi açısından sigara içen ailelerin çocuklarına göre daha şanslıdır. Aynı alkolde olduğu gibi uyumadan 4 saat önce sigara tüketiminin bırakılması vücuda kendisini toplaması için gereken zamanı verecektir. En iyisi hiç içmemek…

Horlama Nedenleri yazısı devam edecek…

Horlama sebepleri ve tedavi yöntemleri oldukça geniş bir konu olduğu için yazıyı ikiye bölmeye karar verdik. Bu sayede dikkatinizi daha rahat toplayabilecek ve sıkılmadan yazının ikinci bölümünü okuyabileceksiniz. Yazının ikinci bölümünde horlamanın tedavisi ile ilgili bilgiler de verilecek. Ancak ilk tavsiye olarak horlama nedenlerini tespit edip ortadan kaldıran “7 Günde Horlamaya Son” e-kitabını okumanızı tavsiye ederiz.

Horlama Nedenleri – İkinci bölüm

Benzer Konular: