Bir Sayfa Seçin

Jiddu Krishnamurti Kitapları – Ahmet Y. Ozbilen Röportaj

Jiddu Krishnamurti kitaplarını, basım sürecini ve felsefesini Ahmet Y. Özbilen’den daha iyi anlatacak birisi olduğunu düşünmüyorum. Kitapların çevrilmesi, basılması ve dağıtılması ile ilgili zorlu sürecin bu işe gönül vermeden kotarılması pek mümkün değil gibi gözüküyor. Hafta sonu bir araya geldiğimiz Ahmet Y. Özbilen ile yaptığım röportajı okurken keyif  alacağınızdan eminim

Jiddu Krishnamurti kitapları üzerine…

Cenk : Ayna Yayınevi’ne âit yayınları ilgiyle takip ediyoruz. Özellikle Krishnamurti’ye âit eserleri… Pek çok okur gibi ben de, zevkle okudum Jiddu Krishnamurti’nin kitaplarını. Bu eserleri düşünce dünyâmıza kazandırdığınız için teşekkürler. Krishnamurti’nin eserlerini ne zamân yayınlamağa başladınız? Kısaca Krishnamurti’nin yayınlanış serüvenini anlatır mısınız?

Ahmet Yusuf Özbilen: Aslında, Krishnamurti’ye âit eserler,Ayna Yayınevi’nden önce Yol Yayınları, Ruh ve Madde Yayınlarıgibi yayınevlerince Türkçe’ye kazandırılmıştı. AynaYayınevi, Krishnamurti külliyâtından peşi sıra eserler yayınlayarak,Krishnamurti’nin el ile tutulur göz ile görünür hâle getirilişine katkı sağladı. Böyle desek, belki daha doğru olur.Dolayısıyla yayınevimize yönelik teşekkürünüzün tamâmını kabûl etmek mümkün değil, ama çok naziksiniz, bir katkı sağladıysak ne mutlu.

krishnamurti kitaplarıAyna Yayınevi’nden ilk olarak, 1999 yılında, Krishnamurti’nin “Zihin ve Düşünce Üzerine” adlı eserini Cengiz Erengil’in çevirisi ile yayınladık. Sonra sırasıyla “Öğrenmek ve Bilgi Üzerine”, “Doğa ve Çevre Üzerine”, “İlişki Üzerine”, “Tanrı Üzerine”  yayınlandı… derken on sekiz kitâba ulaştı Krishnamurti eserleri. Diğer yayınevlerinin Krishnamurti eserlerini de düşünürsek, elimizde Türkçe’ye kazandırılmış Krishnamurti’ye âit bir hayli sayfa (doküman) olduğunu söyleyebiliriz. Elimizdeki kaynaklar, artık Krishnamurti ve onun düşünce dünyâsı üzerine rahatlıkla kalem oynatılabilecek seviyeye ulaştı. Biz, Cengiz Erengil imzâsı ile “Krishnamurti ve Philosophia/Bireysel Bilincin Dönüşüm Serüvenleri” adlı, Krishnamurti’nin başka filozoflar ile, Krishnamurti’nin anlayışının başka öğretiler ile karşılaştırıldığı bir eser yayınladık. Bu tür eserlerin artışı, en büyük dileğim…

Ayna Yayınevi’nin Krishnamurti eserlerini yayınlayışının bir hikâyesi mutlaka var ve belki bu hikâyede karşılaşılan zorlukların dile getirilişinin yayıncılık hayâtı içinde bir değeri de olabilir. Ancak ben yine de, yanlış anlamazsanız, Krishnamurti’ye ve Krishnamurti’nin söylediklerine yönelelim, onun söylediklerini anlamlandıralım derim.

Cenk : Hay hay… Mâdem ‘Krishnamurti’ye yönelelim’ dediniz, sizden ilk önce onun hakkında kısa da olsa bilgi alabilir miyiz? Daha sonra Krishnamurti’nin kullandığı temel kavramlara değiniriz isterseniz…

Ahmet Yusuf Özbilen: Krishnamurti Hint kökenli… Kalabalık bir âilenin sekizinci çocuğu. Blavatsky tarafından kurulan Theosophical Society adlı derneğin ondan sonraki başkanı olan Besant tarafından kardeşi ile birlikte keşfediliyor. Besant, iki kardeşin eğitimini üstleniyor. Krishnamurti Dünyâ Öğretmeni olarak yetiştiriliyor. Doğu Yıldızı Örgütü’nün başına getiriliyor. On yıl İngiltere’de eğitim görüyor. 1920 yılında Paris’te üniversiteye yazılıyor. Kardeşi rahatsızlanınca bir sene sonra Hindistan’a dönüyor. 1922 yılında büyük bir deneyim yaşıyor. 1924 yılında Baron van Paldant şatosunu Krishnamurti’ye armağan ediyor. 1925 yılında kardeşinin ölümü ile derinden sarsılıyor. 1929 yılında da başına getirildiği, 60.000 üyesi olan Doğu Yıldızı Örgütü’nü “Kimse beni izlesin istemiyorum, birini izleyen Hakîkati izlemiyor demektir,bir şey ile ilgileniyorum, o da insânı özgürleştimek,”  diyerek dağıtıyor. Kendisine armağan edilenleri, arâzîleri, binâları geri dağıtıyor ve yaşamının geri kalanını dünyânın çeşitli yerlerinde sohbetler ederek geçiriyor. Aslında “Krishnamurti Kimdir?” sorusuna cevâp arayanlar, Krishnamurti’nin yaşam öyküsünü www.krishnamurtieserleri.com sitesine girip e-kitap olarak indirebilirler. Nurgül Demirdöven ve Deniz Demirdöven tarafından hazırlanan bu kitabın, okurların Krishnamurti’yi daha yakından tanıyışına yardımcı olacağını düşünüyorum.

Cenk : Ben de http://uyduhaberlesme.com/jiddu-krishnamurti adresine yerleştirdim e-kitabı. İsteyenler buradan da indirebilirler bu 96 sayfalık Kitapçığı!!!!. Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim. Piyasada 70-80 sayfalık e-kitaplar var bunlara kitap deniyor. Siz 96 sayfalık edebi bir esere kitapçık ya da tanıtım broşürü diyorsunuz. Bu da sizin ne kadar alçak gönüllü olduğunuzu gösteriyor.

Ahmet Yusuf Özbilen: Desteğiniz için çok teşekkürler… Krishnamurti’nin kullandığı kavramlardan bâzılarına değinelim demiştik. Örneğin ‘farkındalık’ kavramı… Krishnamurti’ye göre insânın, içinde yaşadığı dünyâyı ve kendini doğru olarak algılayışı, ancak ‘farkındalık’ ile mümkün olabiliyor. Yaşamımızı nasıl sürdüğümüz algı kalitemiz ile ilgili. Bu yüzden Krishnamurti, bizden, dış dünyâyı ve kendimiz ile ilgili ‘şeyleri’ nasıl algıladığımızı düşünelim istiyor. Bir insânın huzûrlu hâlini, çocuğunu kucağına almış bir annenin sevgisini, yol kenarındaki çiçeklerin renklerini, havada uçan martıları, pencerelerde yansıyan güneş ışıklarını nasıl algıladığımızı düşünelim istiyor. Algımız, geçmişe âit izler taşıyor ise, daha önce yaşanmış bir ân’a, yâni geçmişe takılı kalıyor ise hâlâ ‘ben’in alanı içinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu alanda farkındalık söz konusu olamıyor. Krishnamurti’de ‘olguyu görmek’, ben’in olmayışı mânâsına geliyor. Çünkü ‘Ben’ görmemektir. ‘Şimdi’de ise ‘ben’ yoktur. Dolayısıyla farkındalık hiçbir çabanın olmadığı bir hâldir. Gördüğünüz gibi ‘farkındalık’ kavramı Krishnamurti’nin öğretisinin kalbini oluşturuyor. Krishnamurti’nin kullandığı daha pekçok kavram var. Bu kavramlar üzerine çalışarak Krishnamurti’nin farklılığı daha fazla ortaya çıksın, okurlar bu farklılıkla yakından tanışsın istiyorum… Krishnamurti üzerine yapmağı planladığımız daha çok şey var. Bu planları gerçekleştirmek için çalışmağa başladık bile…

Cenk: “Jiddu Krishnamurti kitapları” hakkında verdiğiniz tüm bilgiler ve  röportaj için çok teşekkür ederim. Umarım hedeflerinize en kısa sürede ulaşırsınız.

Benzer Konular: