Bir Sayfa Seçin

Jiddu Krishnamurti Kitapları

Jiddu Krishnamurti kitapları Ayna Yayınevinin çabaları sonucunda Türkçe’ye çevrilmiştir. Buraya tıklayarak kitapları inceleyebilir ve %40 indirimle satın alabilirsiniz. Ayna yayınevi sahibi Ahmet bey ile bu haftasonu bir araya gelerek sohbet etme fırsatımız oldu. Röportaj tadında geçen sohbetimizi buradan sizinle paylaşmak istedim. Jiddu Krishnamurti kitaplarına olan sevgisi onu iğneyle kuyu kazmaya itmiş ancak sonunda başarmış. Yazımı iki bölüme ayırdım ilk bölümde Ahmet beyle yaptığım röportajı ikinci bölümde de Jiddu Krishnamurti kitapları ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

Jiddu Krishnamurti kitapları üzerine Sohbet

Ayna yayınevi’nin sahibi Ahmet Y. Özbilen ile yaptığım röportajı yazının devamında  yayınlamayı düşünüyordum. Röportaj öylesine verimli ve bilgilendirici oldu ki buradaki satırlar arasına sıkıştırmak istemedim. Jiddu Krishnamurti Kitapları Üzerine  – Ahmet Y. Özbilen Röportajını linke tıklayarak okuyabilirsiniz. Krishnamurti kitaplarını, basım sürecini ve felsefesini özetleyen röportajı okumanızı tavsiye ederim. Bu vesile ile Ahmet Bey’e tekrar teşekkür ederim.

Jiddu Krishnamurti Kitapları hakkında bilgi

  • Jiddu Krishnamurti Kitapları 1 – Zihin ve Düşünce Üzerine

“Krishnamurti, konuşmalarıyla bütün kiliselerin ve mezheplerin üyelerine bile kendisini kabul ettirmiş ve yarar sağlamış bir öğretmen olarak en büyük ayrıcalığa sahiptir.”
George Bernard Shaw

Krishnamurti: “Zihin bütünüyle dinginleştiğinde derin sulara değme olanağı vardır.”
Zihin ve Düşünce Üzerine, koşullu düşünce ve bütünüyle yaratıcı düşünme arasındaki ayrımı vurgulayarak Krishnamurti’nin “Beynin içindeki geniş uzay içinde hayal bile edilemeyecek bir enerji vardır” sözünü araştırıyor. Bu temel öğretiler, ancak koşullu düşünceden kaçarak gerçek kişisel özgürlüğe ve mutluluğa erişebileceğimizi ve yalnızca bu bireysel değişim yoluyla ilişkilerimizdeki ve toplumumuzdaki yaşamsal çelişkilerin azaltılabileceğini vurguluyor.

  • Jiddu Krishnamurti Kitapları 2 – Öğrenme ve Bilgi Üzerine

“Gizli, kuşkulu, akıl karıştırıcı, kitaba bağlı ve köle edici her şeye karşı duran bir isim: Krishnamurti. İşte günümüzde gerçekliğin ustası olarak adlandırılabilecek bir insan. O tek başına bir adam.”
Henry Miller

Öğrenme ve Bilgi Üzerine, Krishnamurti’nin öğrenme ve bilgiye ilişkin en derin gözlemlerini bir araya topluyor. Bu daha önce hiç yayımlanmamış eserde Krishnamurti, bu konuların insanın algılaması üzerindeki etkilerini araştırıyor ve bilgi birikimine olan bağımlılığımızın, hem kişiye hem de dünyaya özgü insan ilişkileri açısından olası bir tehlike taşıdığına dikkat çekiyor. Bir yandan bilginin kullanılması gerektiği durumları vurgularken, öte yandan, bilginin psişik bağlamda yıkıcılığını gündeme getiriyor; bilinmeyene ilişkin daha doğru bir algılamaya kavuşabileceğimiz yeni ve yaşamsal öğrenme yöntemlerini sunuyor.

  • Jiddu Krishnamurti Kitapları 3 – Doğa ve Çevre Üzerine

“İşte günümüzde gerçekliğin ustası olarak adlandırılabilecek tek insan.”
Henry Miller

Bundan yıllar önce, 1948’de Krishnamurti şöyle demişti: “Dünyayı ve dünyadaki şeyleri sevmediğimiz, onlardan yalnızca yararlandığımız için … yaşamla bağımızı yitirdik… Şefkat duygumuzu, duyarlılığımızı, güzel şeylere tepkimizi yitirdik; doğru ilişkinin ne olduğunu ancak bu duyarlılığın yeniden kazanılmasıyla anlayabiliriz.” Bu kitapta dünyaca tanınan tinsel öğretmen, içimizdeki duygu ve düşünce dünyasının, dışımızdaki insanlık dünyasıyla ve çevreyle ne denli içiçe girmiş olduğunu anlayarak “doğru ilişki”ye nasıl ulaşılabileceğini en etkileyici biçimde anlatıyor.

  • Jiddu Krishnamurti Kitapları 4 – İlişki Üzerine

1950 yılında Krishnamurti şöyle demişti: “Başkalarıyla aramızdaki ilişkiyi anlarsak, yeni bir toplum yaratmış olacağız; tersi durumda var olan düzensizliği ve karmaşayı sürekli kılmaktan öteye gidemeyeceğiz. Dünyada yaşanan birçok krizi çözmeye yarayacak geniş kapsamlı bir temel sunan İlişki Üzerine, Krishnamurti’nin başka insanlar, toplum ve yaşamın kendisiyle bireyin ilişkisi hakkında en temel öğretilerini içermektedir.

Bu ünlü öğretmen, kişisel krizleri ve ilişkileri ele alma biçimimizin bizleri herkesin sorunlarıyla ilişkilendirdiğini ve bunun daha evrensel bir anlam içerdiğini açıkça ortaya koyuyor. Örneğin bizler aile içinde ve başkalarına karşı gerçekten saygı duymak gerektiğini anlamadan, savaşma nedenlerini ortadan kaldırma süreci başlayamaz.

  • Jiddu Krishnamurti Kitapları 5 – Tanrı Üzerine

“Onu dinlemek ya da düşüncelerini okumak insanın kendisiyle ve dünyayla şaşırtıcı bir sabah tazeliğinde karşılaşması gibi.”
Anne Morrow Lindbergh

Tanrı Üzerine kutsal olanı arayışımız üzerine odaklanıyor. “Kimi zaman yaşamın mekanik olduğunu düşünürsünüz; kimi zamansa, üzüntü ve karmaşa içinde olduğunuzda inanca yönelir, kılavuzunuz olacak ve size yardım edecek üstün bir varlık ararsınız. Krishnamurti, ‘bilinemeyen’in bilgisini aramanın yararsızlığını keşfederek, ancak zihinlerimizle aramaktan vazgeçtiğimiz zaman gerçekliği, hakikati ve sevinci deneyimlememizi sağlayacak ‘kökten özgürlük’e kavuşabileceğimizi gösteriyor; ‘dinsel zihnin’ dinsel dogmaya yapışmak yerine kutsal olanı doğrudan algılayan zihin olduğunu söylüyor.

  • Jiddu Krishnamurti Kitapları 6 – Korku Üzerine

“Gizli, kuşkulu, akıl karıştırıcı, kitaba bağlı ve köle edici her şeye karşı duran
bir isim: Krishnamurti. İşte günümüzde gerçekliğin ustası olarak
adlandırılabilecek bir insan. O tek başına bir adam.”
Henry Miller

Korku Üzerine korkunun ve bağımlılığın yaşamlarımızı nasıl etkilediğine ve bizim gerçek kendimizi görmemizi nasıl engellediğine ilişkin, Krishnamurti’nin en kapsamlı gözlemlerinive düşüncelerini içeren bir seçkidir. Krishnamurti bu kaydadeğer öğretileri içinde pekçok soru üzerinde duruyor: Korkan bir zihin nasıl sevebilir? Bağlı olmaya dayanan bir zihin sevinç hakkında ne bilir? Krishnamurti korkunun sesinin zihni körleştirdiği ve duyarsızlaştırdığına dikkat çekerek, bizi sınırlayan ve sürekli kaçmaya çabaladığımız gizlikorkuların kökünün geçmişi çözümleme yoluyla keşfedilemeyeceğini ileri sürüyor. İstencin kullanılmasının korkunun zayıflatıcı etkilerini ortadan kaldırıp kaldıramayacağını sorgulayarak, yalnızca bütün korkunun kökten anlaşılmasının zihinlerimizi özgürleştirebileceğini savunuyor.

  • Jiddu Krishnamurti Kitapları 7 – Sevgi ve Yalnızlık Üzerine
  • Jiddu Krishnamurti Kitapları 8 – Yaşamak ve Ölmek Üzerine

Krishnamurti diyor ki: “Biz ölümün ne olduğunu bilmek istemiyoruz; ölümün olağanüstümucizesini, güzelliğini, derinliğini, enginliğini bilmek istemiyoruz. Bilmediğimiz bir şeyi sorgulamak istemiyoruz. Tek istediğimiz süreklilik.”
Yaşamak ve Ölmek Üzerine, ölüm korkusunun köklerinin fiziksel acıda ya da sevdiğimiz kişilerden ayrılmada değil, temel bir parçamızın devam etmeyeceği korkusunda yattığınıaçığa çıkarıyor. Krishnamurti, yaşamla ayrılmaz bir biçimde birleşik ölümü anlayabilmek için ona öğrenilmiş tutumlardan ve önyargılardan özgür, yepyeni bir anlayışla yaklaşmamız gerektiğini vurguluyor.

  • Jiddu Krishnamurti Kitapları 9 – Özgürlük Üzerine

“Bence Krishnamurti’de mucizevi bir giz var. O göründüğünden farklı değil — O özgür bir insan.”
Francis Hackett, The New Republic

Özgürlük Üzerine’de, Krishnamurti siyasal ve toplumsal alandaki insan hakları, “istek, arayış, hırs, kıskançlık ve nefret”ten özgürlük gibi temel özgürlük konularına parmak basıyor. Krishnamurti’ye göre anlayışta berraklık için özgürlük zorunludur. Özgürlük korkudan uzak olmak demektir. Ancak, dünyada aşırı bir nüfus yaratmak gibi özgürlükler de vardır, bunlar dengeyi bozar, hatta yıkıma neden olur ve bütün tehlikeleriyle birlikte anlaşılması gerekir. Ünlü öğretmen bu kitapta bir kez daha yaşamsal bir konuya araştırıcı ve yaratıcı bir incelemeyle yaklaşıyor.

  • Jiddu Krishnamurti Kitapları 10 – Çatışma Üzerine

“Krishnamurti konuşmalarıyla bütün kiliselerin ve mezheplerin üyelerine bile kendisini kabul ettirmiş ve yarar sağlamış bir öğretmen olarak en büyük ayrıcalığa sahiptir.”
George Bernard Shaw

1982’de Krishnamurti şöyle sormuştu: “Neden insanlar, ırklar, kültürler, ideolojiler arasında bölünme var? Bu ayrım neden?”

Çatışma üzerine, Krishnamurti’nin insandaki çatışmanın doğasına ilişkin en derin düşüncelerini sunuyor. Bu yaşamsal öğretiler dünya çapındaki çatışma ve şiddetin köklerinin bireysel karmaşa ve karışıklıkta yattığını gösteriyor. Doğru olduğunu bildiğimiz “içsel etkinliğin dışsal etkinliği yönettiği” gerçeğini açığa çıkarmak bizi belki de biraz şaşırtıyor. Krishnamurti bu kitapta kendimizi çatışmadan ve çelişkiden özgürleştirmek ve böylece dünyayı şiddetten kurtarmak için kendi psişik çatışmalarımızla yüzleşmemiz, onları anlamamız ve onların ötesine geçmemiz gerektiğini söylüyor.

  • Jiddu Krishnamurti Kitapları 11 – Hakikat Üzerine

“Aydınlanmış varlıkların en büyükleri her zaman insanı şaşırtan bir yalnızlık ve açıklıkta konuşmuşlardır. Hakikatin doğası budur, Krishnamurti’nin doğası da budur.”

Hakikat Üzerine, Krishnamurti’nin hakikat arayışına ilişkin en derin düşüncelerini kapsıyor. Krishnamurti halka konuşmaya 1929 yılında şu sözlerle başlamıştı: “Hakikat ülkesinin yolu yoktur.” Her yaştan ve her ortamdan insanlara konuştuğu yıllar boyunca, hiç durmaksızın, hakikate düşünce aracılığıyla ulaşılamayacağını vurguladı. Hakikat elle tutulamaz ve adlandırılamaz, ancak düşüncenin bütünsel devinimi ve etkinlikleri keşfedildiğinde gerçekleşebilir. Bu kitaptaki yaşamsal öğretiler, çaba sona erdiği, zihin boşaldığı ve yalnızca içinde bulunduğumuz an kaldığında hakikatin nasıl ortaya çıktığını gösteriyor. Hakikat Üzerine’de, insan her şeyi bir düzene oturttuğunda, hakikatin davet edilmeden, bütün görkemiyle geldiğini ve bunda çok büyük kutsallık olduğunu öğreniyoruz.

  • Jiddu Krishnamurti Kitapları 12 – Doğru Meslek Üzerine

“Bütün gizli, şüpheli, karmaşık, süslü ve tutsak edici olana karşı duran bir isim: Krishnamurti. İşte günümüzde gerçeklik ustası olarak adlandırılabilecek bir insan. Tek başına bir adam.”
Henry Miller

“Her insanın geçimini doğru yoldan sağlamanın ne olduğunu bilmesi gerekmez mi? Eğer biz açgözlü, kıskanç ve güç peşindeysek, o zaman geçimimizi sağlama yollarımız içsel isteklerimize bağlı olacaktır ve bu nedenle eninde sonunda savaşla sonuçlanacak yarışmacı, acımasız ve baskı dolu bir dünya doğuracaktır.”

Doğru Meslek Üzerine bir yandan işimizle meşgul olurken diğer yandan nasıl onun kölesi olmayabileceğimizin yollarını araştırıyor. Üretme, sahiplenme ve tüketme delisi olmuş bir dünyada, pek azımızın işimiz üzerine düşünmeye zamanı var. İşimiz çevremize zarar veriyor mu? Yeteneklerimizi en ileri düzeyde mi kullanıyoruz yoksa yalnızca yaşamımızı kazanmakla mı ilgileniyoruz? Boş zamanlarımızın gerçekten tadına varıyor muyuz? Krishnamurti hepimiz için yaşamsal birer önem taşıyan bu konularda bilgelik dolu ve etkili bir duruş sergiliyor.

Jiddu Krishnamurti kitaplarını http://krishnamurtieserleri.com adresinden tek tek ya da toplu ( 12 adet kitap) olarak %40 indirimle temin edebilirsiniz.

Benzer Konular: