Bir Sayfa Seçin

Karizma nedir?

Karizma Nedir? Diye sorulduğunda herkes kendisine göre bir tanımlama getirir. Kısacası, İnsanlar karizmanın tanımı konusunda anlaşamazlar. Ancak farklı tanımlamalar getirilse de herkes kimin karizmatik olduğu, kimin karizmatik olmadığı konusunda hem fikirdir. Bu konuda yapılan anketlerde, deneklere Karizma Nedir? Sorusu sorulmuş ve cevaplamaları istenmiştir. Verilen cevaplar neredeyse tamamen birbirinden farklıdır. Aynı anketin devamı olarak deneklere resimler gösterilmiş ve resimdekilerin karizmatik olup olmadıkları sorulmuş. Anket listesinde yakın tarihte yaşamış ve günümüzde yaşayan ünlülerin, siyaset adamlarının resimlerine yer verilmiş. Ortak kanı, gösterilen resimdekilerin karizmatik oldukları yönünde çıkmış.

Verilen resimledeki kişilere ve tarihteki rollerine bakıldığında kişiliklerinin ve yaptıklarının farklı olduğunu görülmüştür. Ancak hepsinin insanları etkileme, kitleleri yaptıklarına inandırma becerileri vardı ya da hala var. Söylenebilecek en kestirme cevap, hepsinin “özel bir şeye” sahip olduğudur.

Beden Dili ve Karizma

Karizma kavramı doğrudan Beden Dili ile ilişkili bir kavram. İnsanlar iletişim esnasında sadece konuşulan sözlerin etkili olduğunu düşünüp, Beden Dilini göz ardı etmektedirler. Karizma kavramı ise kullanılan kelimeler ve beden dilinin uyumundan doğmaktadır. Günümüzde karizma kavramı iyice yozlaştırılarak “Elleri cebinde olan” herkes için kullanılmaya başlanmıştır. Tanıdığınız ya da karizmatik olduğunu düşündüğünüz insanlardan kaçı elleri cebinde dolaşmaktadır. Buradaki önemli konu Beden Dilini ve Sözel iletişimi bir ahenk içinde kullanmaktır. Beden Dilinizi anlayabilirseniz, karşınızdaki insanlara aslında ne tür mesajlar verdiğinizi ve onların size ne tür mesajlar verdiğini kavrayabilirsiniz. “Beden Dili” öğrenilebilir bir konudur. Sadece sırları çözmek gerekir. Sizi bu konuda aydınlatabilecek “Beden Dili” adlı e-kitabı “Göz ardı” etmeyin ve okuyun. Hayatınızda bir çok şeyin değiştiğini göreceksiniz. Bu konu ile ilgili edindiğiniz farkındalık yaşamınızın ilerleyen döneminde daha sağlıklı iletişim kurmanızı sağlayacaktır. “Beden Dili” e-kitabını incelemek için buraya tıklayın.

nasıl karizmatik olunur

Öyleyse Karizma nedir?

Karizma, nitelikleri itibari ile tek bir özellik olarak açıklanamıyor. Az öncede bahsettiğim gibi duygusal ve reel olarak karşılarındaki insanları etkileyebilen insanlar karizmatik olarak adlandırılıyor. Karizma sahipleri isimlendirilemeyen  “özel bir şeye” sahiptirler. Kişileri peşinden sürükleyen, girdikleri ortamda üzerlerine spot ışığı tutulmuşcasına fark edilen, yaptıklarıyla ya da yapmadıklarıyla derin etkiler bırakan, söyledikleriyle karşılarındakileri etkileyen karizmatik insanların sırları nedir? Nedir bu karizma?

Karizmatik insanların özelliklerini tanımlamak, karizmanın çerçevesini çizmek için iyi bir yöntem olabilir. Karizma kelimesi bile başlı başına insanların dikkatini çekmeye, ilgilerini toplamaya yeterlidir. Bu nedenle,  karizmatik insanların sürekli ilgi odağı olmaları şaşırtıcı olmamalı. Karizmatik insanlar takipçi insanlar değildir. Birilerinin peşlerinden gitmezler ve lider ruhludurlar.

Hepimizin dünyası kendi yaptıklarımız etrafında şekillenir. Hayatımız verilenlerin geri alınması üzerine kurulmuştur. Sempatik bir insansanız, gündelik hayatınızda arkadaşlıklar kurmanız ve geliştirmeniz içine kapalı insanlara göre daha kolaydır. İş hayatında da sempatik insanlar daha fazla ödüllendirilir, çünkü kendilerini daha fazla sevdirirler. Hayatta elde edebilecekleriniz kişiliğiniz ile doğrudan bağlantılıdır. Neleri elde etmek istediğinize karar verdikten sonra kişisel becerilerinizi değerlendirip ona göre hareket etmeniz gerekir. Karizma ise tüm bunların toplamı olarak değerlendirilir.
Karizmatik insanlar kararlarını verirken tamamen duygusal kontrol ve zeka birleşiminden faydalanırlar. Karşılarındaki insanların duygularını tam olarak kavrarlar ve onları yönlendirmede çok başarılıdırlar.

Karizmanın özelliklerinden yola çıkarak karizmanın ne olduğunu üç aşağı beş yukarı belirledik. Açıklama için fazla cümle kurmaya gerek yok, karizmatik insanları gördüğünüzde hemen anlarsınız. Tam anlayabilmek için, tanıdığınız karizmatik bir insanın davranışlarını incelemeniz ve üzerinde değerlendirme yapmanız yeterlidir.

Hiç tanımadığınız insanların bulunduğu bir toplantıya gittiğinizde, diğer insanlardan farklı davranan, ilgiyi üzerine çekmeyi başaran birilerini muhakkak görmüşsünüzdür. Konuşmaları, vurguları, duygularını yansıtma biçimleri, karşılarındakileri dinleme tarzları, dış görünüşleri farklıdır.

Karizma geliştirilebilir mi?

Karizma olgusu değiştirilebilir bir kavramdır. Sonradan  kazanılabilir. Pratik ve çalışma gerektiren kişisel gelişim evreleri takip edilerek yeni yetenekler kazanmak mümkündür. Kimileri bu konuda daha şanslıdır, doğuştan bir yetenekleri vardır. Kullanmayı öğrenmeleri biraz zaman alır o kadar. Kimileri ise bunu zamana yayarak elde ederler.

Bu konu ile ilgili başka yazılarımda olacak. Ancak araştırmalarım sonucunda tespit ettiğim en önemli husus iyi bir dinleyici olabilmektir. Dinleyici olmak sadece karşınızdakine konuşma fırsatı vermek anlamına gelmemektedir. Onu tam olarak anlayabilmek, kullandığı cümleleri dikkatlice dinleyip çıkarımlara varabilmektir. Karşınızdakine duygularını anladığınızı belirtebilmek onların değerli olduklarını hissettirmek başlangıç için iyi bir adım olabilir. Karizma sırları hiç keşfedilmemiş değildir. Bu konuda araştırmalar, eğitimler, seminerler düzenlenmiş ve açıklanmıştır. Karizma nedir sorusunun cevabı ve Karizma sırları hakkında detaylı bilgilere BURADAN ulaşabilirsiniz…

Benzer Konular: