Bir Sayfa Seçin

Karter Koruma Nedir?

Karter Koruma Nedir? Bu konuyu bir arkadaşımın Suzuki Grand Vitara aracına Karter (Alt) Koruma yaptırmak istemesi sonucu araştırdım. Yeni nesil araçlarda ve eski model çoğu araçta fabrika çıkışı olarak “Karter Koruma” bulunmamakta. Peki fabrika çıkışında bulunmayan bu dış ( Outdoor ) modifiye elemanına neden ihtiyaç duyulur ve servisler ya da üreticiler neden bu elemanı kullanmazlar?

Bu soruları yanıtlamadan önce kısaca “Karter Koruma Nedir?” sorusunu cevaplayalım. Bilindiği gibi karter motorun alt kısmına verilen isimdir. Krank mili, silindir yatakları, yağ karteri ve diğer önemli elemanların içinde bulunduğu bu bölge çukur, kasis, tümsek, yüksek kaya, taş, kaldırım gibi sert zeminlere son derece yakın hareket eder. Şehir içi kullanmı için tasarlanmış araçlarda “Karter Koruma” çok büyük bir eksiklik değildir. Aracın altını vurma ve motorun zarar görmesi düşük ihtimaldir. Ancak Off Road tarzı araçlarda yol koşullarından dolayı aracın altının sürtülmesi ve motorun zarar görmesi son derece olasıdır. Günümüzde Off Road ile profesyonel ya da amatör olarak uğraşan kimseler. Standart fabrika çıkışlı araçları modifiye ederek hobilerine uygun hale getirirler. Aracı yükseltmek, karter koruma taktırmak, lastik ebatlarını büyütmek akla ilk gelen modifiye işlemleridir.

Karter Koruma Gerekli mi?

Karter Koruma

Karter Koruma Gerekli mi?

Az önce de bahsettiğim gibi asfalt ve düz zeminde kullanılan araçlar için gerekli değildir. Ancak kaza anında ya da hatalı manevralarla set, hız kesici tümsekler vb. gibi sert alanlara aracın altının sürtülmesi olasıdır. Bunun dışında fabrika da standart olarak üretilmiş tüm araçlar belirli yükseklikler hesaplanarak üretilmiştir. Kullanacağınız aracı zorlu arazi koşullarında kullanmak gibi bir niyetiniz yoksa Karter Korumaya da ihtiyacınız yok demektir. Şehir içinde kaldırımlara çıkmak, karşı yola geçmek için bölünmüş yolları atlamak gibi sebeplerle karter koruma taktırmak çok mantıklı olmasa gerek.

Üreticiler Neden Karter Koruma Takmaz

Tüm araçlar fabrikalardan çıkarılmadan önce güvenlik, yol tutuş, yakıt sarfiyatı, motor performansı gibi bir yığın testlerden geçerler. Bu testlerden bir tanesi de çarpışma testleridir. Yapılan çarpışma testlerinde Karter Koruma ile ilgili yapılan tespitler, bu elemanın kazada olumsuz rol oynadığını göstermiştir. Çarpışma anında motor yere düşmek yerine karter koruma üzerine kaldığından aracın pilot bölümüne daha çok zarar vermektedir.

Burada da öne sürülen fikirler değişiyor. Şu ana kadar bahsettiği hususlar, şehir içinde kullanılan binek araçlar için üretilmiş düşünceler. Araç sahipleri farklı görüşleri paylaşıyorlar. Bunların bir kaçını aşağıda görebilirsiniz.

Karter Koruma ile ilgili Düşünceler

  • Farklı modeller farklı uygulamalar yapıyorlar. Bu nedenle büyük bir kısım maliyeti azaltmak için karter koruma kullanılmadığını savunuyor.
  • Diğer bir görüşe göre, Karter ile ilgili hasarlar kasko tarafından karşılandığı için Karter Korumaya gerek duyulmadığı yönünde
  • Plastik karter koruma ile hem çok şiddetli olmayan darbelerden motor korunabilir hem de kaza anında motorun düşmesi engellenmez görüşünü savunanlar da var.

Tüm bu bilgilerden sonra Off Road tutkunları için bir kaç cümle sarf etmek istiyorum. Off Road araç sahipleri bu Alt Korumanın ya da diğer adıyla Karter Korumanın zorlu arazi şartlarında kesinlikle kullanılması gerektiğini düşünüyorlar. Bu nedenle Suzuki Grand Vitara gibi fabrika çıkışında alt koruması – karter koruması olmayan araçlara sağlam ve dayanıklı Karter Koruması taktırıyorlar. Bir sonraki yazımda Suzuki Grand Vitara Karter Koruma ( Alt Koruma) ile ilgili bilgiler veriyor olacağım. Umarım Karter Koruma Nedir? yazımı beğenmişsinizdir.

Benzer Konular: