Bir Sayfa Seçin

Kişisel Karizma

“Kişisel karizma”; karmaşık, sofistike ve duygusal becerilerin harmanlanmasıyla ortaya çıkan bir kavramdır. Karizma sahibi insanlar ya da diğer bir ifadeyle karizmatik insanlar, çevrelerindeki insanları duygusal derin bir düzeyde etkilerler. Etkileşime girdikleri insanlar üzerinde güçlü ve sarsılmaz etkiler bırakırlar.Kişisel Karizma unsurlarına bakacak olursak;

  • Kişisel karizma öğeleri 1 – Duygusal yetkinlik

Karizmatik bireyler duygularını, hissettiklerini samimi ve gerçekçi bir şekilde karşılarındakine aktarabilirler. Bu yetenek, başkalarının duyguları ve ruh halleri üzerinde etki bırakır. Kendi etraflarına bir ışık saçtıkları düşüncesi hakim olur. Herhangi bir ortama girdiklerinde dikkatleri üzerine çekmeyi başarırlar. Onların kızgınlıkları ya da öfkeleri de aynı şekilde güçlü etkiler bırakır. Tepkileri çoğu insanı kendine getirir ve düşünmelerini sağlar.

  • Kişisel karizma öğeleri 2 – Duygusal Hassasiyet

Karizmatik insanlar, etkileşime geçtikleri insanların duygularını açık bir şekilde hisseder ve anlarlar. Onlarla bütünleşip güçlü duygusal bağlar kurabilirler. Öylesine kuvvetli bir bağ kurulur ki kişi kendisini karşısındaki kişi ile tek bir parça gibi görmeye başlayabilir.

  • Kişisel karizma öğeleri 3Duygusal Kontrol

Duygularını kontrol etme ve yönlendirme yetenekleri son derece gelişmiştir. Duyguları tamamen kontrol altında olduğu için panik ya da korku anlarında bunları saklayabilir ve karşılarındaki insanlara güven verebilirler. Gerçek olayları bir tiyatro sahnesi ya da film sahnesinde senaryo gereği rol yaparmışcasına irdeleyip, duygularını yönlendirebilirler. Damarlarına bilerek basmadığınız sürece öfkeleri kontrol altındadır. Öfkelendiklerinde de kontrollü bir şekilde hareket ederler.

  • Kişisel karizma öğeleri 4Sosyal yetenek

Karizmatik insanlar yetenekli ve eğlenceli birer konuşmacıdır. Konuştukları ve bize kabul ettirmeye çalıştıkları konular, normal şartlar altında asla kabullenilmeyecek konular olsa da bu yetenekleri ile kitleleri peşlerinden sürükleyebilirler. Karizma sahibi liderler toplum ile bu konuşma yetenekleri sayesinde sıkı bir bağ kurarlar.

  • Kişisel karizma öğeleri 5Sosyal duyarlılık

Başkalarını dinlemek ve söylediklerine anlam verebilme yetenekleri, çoğunlukla konuşan kişiyi rahatlatır. Toplumların duygularını okuyabilmek karizmatik liderler açısından bakıldığında önemli bir avantajdır ve kitleleri tek bir vücut altında toplayabilirler.

  • Kişisel karizma öğeleri 6 – Sosyal Kontrol

Sosyal kontrol yeteneği de karizmatik liderler için büyük bir avantajdır. Toplumun her kesiminin kucaklanması ve iletişim halinde olunması için önemli bir yetenektir. Farklı görüşlerdeki insanları bir araya toplamak ve sinerji yaratmak karizmatik liderlerin sosyal kontrol yeteneği ile mümkündür.

Yukarıda sayılanlar kişisel karizmanın ancak belirli yönlerini ortaya koyabiliyor. Tek başına bir anlam ifade etmezler. Bu özelliklerin hepsi bir kişide toplandığında etkileri gerçekçi ve ölçülebilir bir hale geliyor. Bu yetenekler  sonradan mı gelişiyor ? Yoksa doğuştan mı geliyor? Halen tartışılmaktadır. Bence sonradan da kazanılabiliyor. Örneğin; Tek başına “sosyal duyarlılık” karizmatik olmak için yeterli değil gibi gözüküyor. En azından insanların böyle algıladığını düşünüyorum.

Kişisel gelişim ve Kişisel Karizma kavramları, diğer bilim dalları ile birlikte bilimsel bir konu halini almıştır. Sadece karizma kazanılması olarak düşünmemek gerekiyor. Kişisel gelişim üzerine yıllar süren araştırmalar yapılmış eğitimler, seminerler düzenlenmiştir. Bence, kişisel gelişim ile birlikte karizma sonradan elde edilebilir.  Karizma , çekicilik , tanışma anları gibi konularda yaptığım araştırmalar sonucunda kişisel karizma ile ilgili bu siteyi buldum. Benim genel hatları ile vermeye çalıştığım konu hakkında  detaylı bilgilere yer verilmiş. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Kişisel karizma gündelik hayatta önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle gençlerin ve karşı cinsle iletişim kurmakta sıkıntı çeken ya da kurdukları ilişkileri sağlam temellere oturtmakta zorlanan insanlar için önem taşımaktadır. Yukarıda bahsettiğim site bu ve buna benzer konuları detaylı bir şekilde incelemiş ve çözüm yöntemlerini ortaya koymuştur. Kişisel karizma ya da kişisel gelişim teknikleri için herkese tavsiye edebileceğim bir kaynak olarak gösterebilirim.

Benzer Konular: