Bir Sayfa Seçin

Konnektör

Konnektörler birçok elektronik devrede olduğu gibi uydu haberleşme sistemlerinde de ekipmanların birbirleriyle bağlantısı için kullanılır. Çeşitlerine ya da resimlerine geçmeden önce, bence çok önemli olduğunu düşündüğüm bir konuya kısaca değinmek istiyorum. Uydu haberleşme sistemleri içindeki HPA, RFT, LNB, Uydu Modem, Upconverter vb. cihazlar genelde pahalı cihazlardır. Bu ekipmanların arıza yapmaları ise istatistiki verilere göre oldukça zor gözükmektedir. Hatırı sayılır miktarlarda para harcayıp ekipmanları ve iş gücünü seferber ettikten sonra bu sistemlerin çalışmamasının ya da kısa süre sonunda  kullanılamaz hale gelmesinin başlıca sebeplerinden biri yanlış konnektör kullanımı ya da bağlantısıdır. Neredeyse  sistem içindeki en ucuz parçalardır, düzgün bağlanmadıklarında hiç akla hayale gelmeyecek sonuçlar doğurabilirler.  Bunlara bir kaç örnek vermek gerekirse;

  • İzolasyonu iyi yapılmamış ve dışarıda kullanılan bu ara elemanlar, bağlantı yerinden su almaya başladığında bağlı olduğu kablo üzerinden iç birime yağmur sularını taşıyabilmektedir.
  • Yine izolasyonu iyi yapılmamış bir konnektör yüzünden, dış birim ekipmanlarının içine su gidebilmektedir.
  • Bağlantı noktasında kablonun içinde bulunan ve hem gürültüyü azaltmak için hemde topraklama amaçlı kullanılan tellerden birkısmı dışarda bırakılırsa. Anten görevi görecek ve sistemin enterfere olmasına sebep olacaktır. Hatta iş biraz daha büyüyüp, istenmeyen bu kaçak sinyal güçlendirilip uyduya basılacaktır ve ilgili frekansta çalışan tüm network elemanlarını etkileyecektir.
  • İç birimlerde kullanılan konnektörlerdeki yanlış bağlantılar ölçümlerin hatalı sonuçlar vermesine sebep olacaktır.

Konnektörler sistem için hem maliyet hemde ebat açısında küçük bir yer tutmaktadır. Ama bilinçsiz yapılan konnektör bağlantılarının sisteme verdiği zararlar oldukça büyük olmaktadır.Yapılan araştırmalar göstermiştir ki ; oluşan arızaların %80-85 e yakın bölümü konnektör-kablo arızalarından meydana gelmektedir.

Konnektör Genel Yapısı

Uydu haberleşme sistemlerinde kullanılan konnektörlere (N , F , SMA, BNC) baktığımızda temel yapının aynı olduğunu görürüz. Kullanılacağı ortama (İç,Dış vb.) göre güçlendirilmiş metal bir dış koruma ve canlı uç olarak adlandırılan pinden oluşmaktadır. Dış koruma olarak kullanılan metal başlık bağlantıyı sağlamak için vida yollarına ya da özel kilitleme yuvalarına sahiptir. İçteki Pin ise sıkıştırma, lehimleme gibi yöntemlerle kablo içindeki canlı Pine bağlanmaktadır. Dış koruma olarak adlandırılan bölüm yine kablonun iç yüzeyi ile dış kılıf arasındaki iletken kablolarla temas ettirilerek gürültü sinyallerinin sisteme karışmamasına yardımcı olur.

Konnektör Çeşitleri

“Konnektör” çeşitliliği kullanılan standartlara ve üretici firmaların tercihlerinden ötürü oldukça zengindir. Hepsinin isimlerini ve özelliklerini tek  bir sayfa altında toplamak oldukça zor gözüküyor. Aklıma ilk gelen konnektör tipleri; N, F, SMA, BNC, RS232 standart, v.35,  x.21 , özel router konnektörleri vb. diye liste uzayıp gitmekte.

SMa konnektor

SMA Tip konnektör

N konnektor

N Tipi Konnentör

F konnektor

F Tipi konnektör

BNC konnektör

BNC Tip Konnektör

Yukarıda uydu haberleşme sistemlerinde en sık kullanılan konnektör tiplerini görmektesiniz.

Benzer Konular: