Bir Sayfa Seçin

Merkezi Uydu Sistemleri

Günümüzde merkezi uydu sistemleri ; Site, apartman, otel, kampüs gibi çok sayıda kullanıcının bulunduğu yerlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Her kullanıcı için ayrı bir anten ve receiver maliyetine katlanmak yerine, gelen yayınları merkezi bir birimde toplayıp, kullanıcılara sunmak çok daha ekonomik olmaktadır. Merkezi uydu sistemleri Headent ve  Receiver ‘lı sistem olarak 2 ana başlık altında toplanabilir.

Merkezi uydu sistemleri

Headent

Bu sistemlerde, kullanıcıların bulunduğu yerde herhangi bir receiver yoktur. Uydu sinyalleri merkezde toplanır ve  izlettirilmek istenen kanal sayısı kadar receiver bu birimde tutulur. Merkezden kullanıcıların olduğu yerlere kablo çekilir ve televizyon kanalları üzerine atamaları yapılır. Bu şekilde daha ekonomik bir şekilde kullanıcılara hizmet verilmiş olur. İzlenebilecek kanal sayısı merkezi sistem tarafından sınırlandırılmıştır. Kurulum sırasında hangi kanalların izleneceğine karar verilir.  Kanallar televizyon üzerinden değiştirilir.

Merkezi Uydu Sistemleri Receiver’lı sistem

Burada da amaç;  toplu yaşam alanlarında çanak anten kirliliğini ve maliyetlerini azaltmaktır. 16 daireli bir apartmanda olduğunuzu varsayalım. Her bir daire  uydu yayınlarını izlemek için 1 adet çanak antene ihtiyaç duyacaktır.  Bu durumda apartmanınızın çatısında, yan duvarlarda, bahçede 16 adet çanak olacaktır. Ayrıca bu çanak antenlerden dairelere kablo çekilmesi gerekecek ve merkezi bir sistem olmadığı için her taraftan kablolar sarkacaktır. Bu anlattıklarım işin görüntü kirliliği boyutu. Ekonomik açıdan bakmak gerekirse; tüm apartman sakinleri olarak ortak tek bir anten (-izlenmek istenen uydu sayısına göre çanak anten sayısıda artacaktır- en fazla 2 -) maliyetine katlanılacak. Ayrıca Anten, LNB ve diğer  dışbirim elemanlarda bir arıza oluştuğunda servis maliyetleride 16’ya bölünecektir.

Merkezi uydu sistemleri yararları

  • Site, Bina, Kampüs gibi alanlarda çatıdaki ve duvarlardaki görüntü kirliliğini ortadan kaldırır.

  • Kablo kirliliğini ortadan kaldırır.

  • Bakım onarım masrafları  kullanıcılar arasında bölünür.
  • Kurulum maliyetleri düşer.

Headent (-aslında headend ama piyasada kullanımı ile yazıyorum) ve receiverlı sistem başlıkları altında merkezi uydu sistemleri hakkında daha fazla bilgi yayınlanacaktır.

Merkezi uydu sistemleri