Bir Sayfa Seçin

Mülakatta Beden Dili

Beden Dili E-kitap

Beden Dili E-kitap

Mülakatta Beden Dili nasıl kullanılır? İş Dünyasında beden dilinin oldukça önemli bir yeri ve rolü vardır. İş dünyasının kapısını aralayan Mülakatta, Beden Dilinizi doğru kullanmanız gereken bir andır. Gelecek ve iş hayatınız ile ilgili önemli bir adımdır Mülakatlar. Mülakat sırasında yapacağınız yanlışlıklar elinize gelen fırsatları kaçırmanıza sebep olabilir.

Mülakat’ta başarılı oldunuz ve işe alındınız. Bundan sonra da Beden Dili hareketlerini ve işaretlerini doğru bir biçimde yaymak ve okumak durumundasınız. İş Dünyasında Beden Dili’ni bir kaç örnekle inceleyelim. Bu örnekler sayesinde şu ana kadar anlatılanların pekişeceğini düşünüyorum. Örneklerde kullanılan Beden Dilinin ne anlama geldiğini ilerleyen satırlarda görebilirsiniz.

Sadece Mülakatta Beden Dili değil, Yaşamın tamamında beden dili

Mülakatla ilgili konuya geri döneceğim, benim üzerinde durmak istediğim konu tüm hayatnızda Beden Dili’ni kullanmanızdır. “Mülakat” bitti, işe alındım. Artık beden dili’nin önemi yok diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Nede mi? işte size örnekler;

Patronunuza üzerinde çalıştığınız bir proje ile ilgili sunuş yaptığınızı düşünün. Sunuşu bitirdiğinizde, birden fark ediyorsunuz ki, patronunuz “kollarını göğsünde kavuşturmuş size doğru bakıyor“. O anda, sunduğunuz proje ile ilgili fikirlerinize direnç gösterdiğini anlıyorsunuz.

mulakatvebedendili

Çalışma arkadaşınız sizin toplantınıza gelsin istiyorsunuz ve o da cevap olarak size “gülümsüyor“. Siz onun bu çağrıdan mutlu olduğunu ve toplantıya gelmeye karar verdiğini Beden Dilinden anlıyorsunuz.

Bir müşteriniz sizin ile görüşmek istiyor ve görüşmede size, yaptığınız sözleşmedeki bir maddeyi okumadan kabul ettiğini ve sonradan okuduğunda şaşırdığını ve bu sözleşmeyi iptal etmek istediğini söylüyor. Ve siz onun “yüz ifadesinden yaşadığı şaşkınlığı” görüyorsunuz. Böylece onun sözel mesajı ile sözel olmayan mesajı arasındaki tutarlılığı algılıyor ve onun samimi olduğunu anlıyorsunuz.

İş Hayatı ve Mülakat’ta Beden Dilinin Önemi

Yukarıdaki örnekler, İş Dünyasında Beden Dili ile ilgili bir fikir edinişimizi sağlıyor.

Sözel Olmayan İşaretleri yorumlamak, bazen doğru çıksa da, bazen yanlış da çıkabiliyor. Ya da siz, genellemek ilgili bir hata yapabiliyorsunuz, Sözel Olmayan İşaretlerden birine çok önem veriyorsunuz, belki de diğer birçok işareti ihmal ediyorsunuz.

mulakatta_beden_dili

Bu yüzden Beden Dili ve Ses Tonu işaretlerini okurken, onları bir ‘küme’ olarak ele almak gerekir. Bir sözel olmayan iletişim işaretleri kümesi hareketlerden, bedensel duruşlardan ve eylemlerden oluşur. Bunlar ortak bir noktayı güçlendirirler. Tek bir jestin birden fazla anlamı olabilir veya hiç anlamı olmayabilir. Beden Dili Uzmanları’nın bildiği gibi, bir kişinin tutum ve davranışları, hali, tavrı herhangi bir jestten o kişi hakkında çok daha fazla şey anlatır. Böylece biz de, birkaç Beden Dili işaretinden hareket ile ölü sonuçlara varmaktan kurtulmuş oluruz.

Dolayısıyla iş dünyasında Beden Dili ve Ses Tonu işaretlerini okurken, bir işareti algıladığımızda, bir anlam yüklemeden önce beklemek ve daha sonraki işaretlerin onu güçlendirip güçlendirmediğine dikkat etmek zorundayız.

Bir patron birden fazla sebeple kollarını kavuşturarak oturabilir. Eğer bu jest patronun asık yüzü ile güçlendirilmiş ise, geriye doğru yaslanıp ayaklarını da sizden ters bir yöne doğru uzatmış ise, bunlardan oluşan resim sizin yaptığınız sunuş’a karşı onda bir direnç oluştuğunu gösteriyor olabilir.

Bir gülümseyiş genellikle, şaşırmak, sinirlenmek, iğrenmek, küçümsemek gibi başka duyguları örtmek için kullanılır. Dolayısıyla çalışma arkadaşınızın sizin toplantınıza katılmağa istekli olduğundan emin olmanız için gülümserken başını da size doğru eğip eğmediğine bakın. Başka işaretlerin bu anlamı destekleyip desteklemediğine bakın.

Eğer müşterinizin şaşkınlık içeren yüz ifadesi, onun ellerinin açık duruşu, avuç içlerinin yukarıya dönük oluşu ve omuzlarının dik duruşuyla destekleniyorsa, samimi olduğuna dair oluşacak anlam daha da güçlenecektir.

Son olarak şunu söyleyebiliriz ki: Bir anlam’a varmadan önce, en az üç beden dili işaretinin aynı mesajı ilettiğinden emin olun.

Mülakatta ve hayatın her alanında Beden Dilini doğru kullanmak

Mülakatta ayrı, iş toplantısında ayrı, ev içinde ayrı, arkadaş yemeğinde ayrı Beden Dili programları uygulamak aslında karmaşık bir kavramdır. Beden Dili bu işlemler için ayrı ayrı uygulanmaz. Tutarlılık, söylediklerini desteklemek, karizmatik olmak, güven vermek, inandırıcı olmak için Beden Dilini doğru kullanmak gerekir. “Özüyle, sözüyle bir olmak” deyimi Beden Dili içinde yorumlanabilir. İçinizde gerçekleşen duygular ve onları dışa vurumunuz uyumlu olmak durumundadır. Aksi takdirde hayatın bir çok alanında başarısızlıklarla karşılaşmak sürpriz olmayacaktır. Bu nedenle özel olarak Mülakatta Beden Dilini çalışmak yerine, tüm hayatınızda uygulayacağınız Beden Dilini kullanmayı ve okumayı öğrenmek daha mantıklı olacaktır. Beden Dili e-kitabı ile kendinizi bu alanda geliştirebilirsiniz. Beden Dili E-kitabını incelemek için BURAYA tıklayın.

Benzer Konular: