Bir Sayfa Seçin

NIC (Network Interface Card) Nedir?

NIC (Network Interface Card) Nedir? Ağ Arabirim Kartı olarak Türkçeye çevrilmektedir. Kolay kullanım açısından “Network Kartı” ya da “LAN Kartı” olarak kullanıldığını görüyoruz. Network Nedir ? ve Network Protokol Nedir? yazılarımda ağ arabirim kartlarından ve diğer ağ donanım ekipmanlarından biraz bahsetmiştim. Gelen sorular üzerine NIC (Network Interface Card) Nedir? yazısını hazırladım.

NIC ( Network Interface Card ) Ne işe yarar?

Ağ arabirim kartı (NIC – Network Interface Card ); Ağ ile Bilgisayar arasındaki fiziksel bağlantıyı sağlar. Kimi üreticiler ağ arabirim kartını bilgisayarın ayrılmaz bir parçası (onboard) olarak sunarken, kimi üreticiler sonradan eklenebilmesi için boş bırakmaktadırlar.

NIC ağ hızını ve performansını doğrudan etkileyen faktörlerden bir tanesinidir. Diğer donanımlarınız ne kadar hızlı olursa olsun, ağ bağlantınız yavaş ise ağ üzerinde yaptığınız işlerin süreside uzayacaktır. Aslında bu sadece NIC için geçerli değil. Kullandığınız bilgisayarın hızını en yavaş eleman belirler. Bu nedenle Network’ten iyi bir performans almak için  kullandığınız NIC kaliteli ve hızlı olması gerekir.

En sık kullanılan Network kartları;

  • Ethernet Card (Ethernet Kart)
  • Wireless Adapter (Kablosuz Ağ Arabirim Adaptörü)

NIC ( Network Interface Card ) – Ethernet Kart

Her yeni alınan bilgisyarda fabrika çıkışı olarak bir NIC (Network Interface Card) bulunmasına rağmen genellikle sonradan satın alınmaktadır. Ethernet kartları modeline göre; Twisted Pair (Çift Bükümlü) kabloları, Fiber Optik Kabloları ve Koaksiyel kabloları destekleyebilir. Her kablo çeşidi için farklı  konnektorleri mevcuttur. Koaksiyel kablo için BNC konnektor kullanılırken, Twisted Pair (Çift Bükümlü) kablolar için RF-45 bağlantı konnektorleri kullanılmaktadır. Koaksiyel kabloların maliyeti ve kurulum zorluğu nedeniyle terk edildiğini düşünürsek geriye Twisted Pair kablolar kalmıştır.  Kimi ethernet karları AUI konnektor barındırmaktadırlar. Bu sayede ethernet karta koaksiyel, twisted pair ya da fiber optik kablo bağlanabilir. Aşağıdaki şekilde sağ tarafta yukarıdan aşağıya doğru RJ-45, AUI ve BNC konnektorleri görüyoruz.

NIC nedir ,ethernet kart, network kart

Resim http://fcit.usf.edu/network adresinden alınmıştır

NIC ( Network Interface Card ) Wireless Adapter – Kablosuz Ağ Arabirim Adaptörü

NIC Wireless Adapter; dizüstü bilgisayar, tablet bilgisayar, akıllı telefonlar gibi taşınabilir cihazlarda bulunur ve bu cihazların ağa dahil olmasını sağlar. Masa üstü bilgisayarlarında ağa bağlantısı kablosuz olarak yapabilmeleri için üretilmiş Wireless adapter çeşitleri mevcuttur. Bu adaptörler genellikle USB portunu kullanırlar.

NIC ( Network Interface Card ) Nedir? yazısı için http://fcit.usf.edu/network sitesi kaynak olarak kullanılmıştır.

Benzer Konular: