Bir Sayfa Seçin

Sivilce (Akne) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Sivilce (Akne) kelimesi Yunanca “Acme” kelimesinden gelmektedir. Acme Yunanca “Yüksek Tepe” anlamında kullanılmaktadır. Zamanla “M” harfi ile “N” harfi yer değiştirerek, “Nokta”, “Dikkat Çekici Nokta” anlamına gelen “Acne” (Sivilce – Akne) halini almıştır.

Sivilce nedir? Nasıl Tedavi Edilir?Akne derideki yağ bezlerinden kaynaklanan bir hastalıktır. Tehlikeli bir hastalık olmamakla birlikte ciltte izler bırakabilir ve kişinin dış görüntüsü ile ilgili kaygılar oluşturmasına sebep olur. Cildin üzerinde, alttaki yağ bezlerine bağlanan küçük delikler vardır. Bu delikler, kanallar aracılığı ile deri altındaki yağ bezelerine bağlanırlar. Ölü deri hücreleri, yağ bezleri tarafından üretilen SEBUM (Yağlı sıvı) aracılığıyla deri dışına atılır. SEBUM ile cilt yüzeyine ölü hücrelerin taşınması cildin kendisini yenilemesi anlamına gelmektedir. Kanalların tıkanması ve ölü hücrelerin dışarıya atılamaması ise Sivilce (Akne – Acne) oluşum sebebidir.

Bu kanalların tıkanması için farklı sebepler bulunmaktadır. Ergenlik döneminde, deri altı yağ bezeleri normalden fazla SEBUM üretirler. Geçiş sırasında yoğunlaşan yağ tabakası kanalı kapatabilir. Ya da gözeneklerden çıkan tüyler aynı şekilde gözeneklerin ve kanalların kapanmasına neden olarak sivilceye neden olabilir.

Sivilce (Akne) yoğun olarak yüz, sırt, omuz, ense ve boyun bölgesinde ağırlıklı olarak görülebilir.

Basitçe özetlemek gerekirse;
Ölü deri hücrelerinin, yoğun SEBUM tabakası ve ya tüylenme gibi sebeplerden ötürü tıkanmış deri gözenekleri ya da kanalları içinde kalarak bakteri üretmesi sonucu Sivilce (Akne – Acne) oluşur.

Sivilce (Akne – Acne) Çeşitleri Nelerdir?

  • Beyaz Nokta (Beyaz Başlı Sivilceler) – Deri altında kalır ve çok küçüktür.
  • Siyah Nokta (Siyah Başlı Sivilceler)  – Deri üzerinden rahatlıkla görülebilir. Siyah noktaların kir sonucu oluşmadığını unutmayın. Sert bir şekilde silerek siyah noktalardan kurtulamazsınız. Bu nedenle cildinizi boşuna tahriş etmeyin.
  • Papül – Deri yüzeyinde görünürler. Pembe ve küçük bir yapıya sahiptir.
  • Püstüller – Derinin üzerinde bariz bir şekilde görünürler. Çevreleri kırmızıdır ve üstlerinde iltihaplanma vardır.
  • Nobüller – Deri üzerinde açık bir şekilde görünürler. Diğerlerine göre boyutları büyüktür. Deri altına kadar inerler ve acı verirler.
  • Kistler – Deri yüzeyinde açıkça görünen büyük iltihaplı oluşumlardır. Cilt üzerinde iz bırakırlar.

Sivilce (Akne – Acne) En Çok Ne Zaman Görülür?

Dermatologlara göre 11-30 yaş aralığında sivilceler sıklıkla gözlenebilmektedir. Sivilce; ırk, yaş, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm insanları etkileyen bir deri hastalığıdır. Ergenlik ve genç ergen olarak kabul edilen kitlede sıklıkla görülmekle birlikte 50’li yaşlarında hala “Sivilce (Akne – Acne)” problemi ile boğuşan insanlar vardır. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre yaklaşık 17 milyon Amerikalı şu anda en az bir kere sivilce problemi ile karşı karşıya kalmaktadır.

Akne, erkekleri ve kadınları etkilese de genç erkekler, yüksek testesteron seviyeleri nedeni ile sivilceden en çok mağdur olan kesimi oluşturmaktadır.

Sivilce (Akne – Acne) Neden Olur?

Sivilce nasıl tedavi edilirKimse Sivilce’nin sebebini tam olarak tespit edemese de bazı uzmanlar bir hormon olan Androje’nin sivilceye sebep olduğunu kabul etmektedir. Androjen üretimi ergenlik dönemi ile birlikte tavan yapar. Yükselen Androjen seviyesi, deri altındaki yağ bezelerinin büyümesine ve daha fazla yağ (SEBUM) üretimine neden olur. Bu büyüme hücre duvarlarının yıkılmasına ve bakteri üretimine sebep olur. Diğer sebeplere baktığımızda Sivilce oluşum sebepleri olarak aşağıdakileri sayabiliriz.

  • Genetik etkenler
  • Andojen ve Lityum içeren ilaçlar
  • Yağlı kozmetikler
  • Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler daha önce oluşan sivilceleri tetikleyebilir ya da yeni oluşumlara yol açabilir.

Günümüzde bir çok insanda hafif sivilce oluşumları gözlenmektedir. Hafif sivilceler doktor reçetesine ihtiyaç duyulmadan eczanelerde satılan sivilce ilaçları ile giderilebilmektedir. Bu tür ilaçların içeriğinde aşağıda görülen maddeler bulunmaktadır.

Rezorsinol – Siyah Nokta, Beyaz Nokta gibi sivilce çeşitlerinin tedavisinde ve sedef, egzama türü cilt hastlalıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır.

Benzoil Peroksit – Yağ üretimini yavaşlatırken diğer yandan bakterileri öldürür. Cilt üzerinde temizleme görevini yerine getirerek, cildin kendisini yenilemesine olanak tanır.

Kükürt – Kükürt yüz yıllardır sivilce (Beyaz Nokta ve Siyah Nokta) tedavisinde kullanılmaktadır.  Bilim adamları tam olarak nasıl bir etki gösterdiğinden emin olmamakla birlikte şampuanlarda da sıklıkla kullanılan kükürt’ün iyi bir antibakteriyel özellik gösterdiği bilinmektedir.

Sivilce Tedavisi Programı

Bu yukarıda bahsedilen yöntemlerin sivilcelerin semptomatik tedavisinde etkili oldukları söylenmektedir. Ancak kalıcı bir çözüm getirememektedirler. Yüz yıllardır kullanılan doğal yöntemlerin ilaç sanayisi ile mekanik bir hale getirilmesi sonucu ilaçlar üretilmeye başlamıştır. Bu ilaçların sivilceleri daha da kötü hale getirdiği söylenmektedir.

Sivilce Tedavisi programı ile %95 oranında sivilcelerinizden kurtulabilirsiniz. Yaklaşık 7 yıllık bir araştırma neticesinde hazırlanan doğal yöntemlerle sivilcelere ve onların yarttığı psikolojik etiklere elveda diyebilirsiniz.

Sivilce (Akne – Acne) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Yazısının sonuna geldik. Bir sonraki yazımızda Sivilce Tedavisi konusunda çığır açan “Sivilce Tedavisi Programını” tanıtacağız.

Benzer Konular: