Bir Sayfa Seçin

Sun Outage

Türkiyede uydu tutulması olarak telaffuz edilen sun outage; uydu sinyallerinin, güneşten yayılan  radyasyon ışınları tarafından bozulmasıdır. Anten Gürültü Sıcaklığı konusunda da bahsettiğim gibi, uydu haberleşme sistemlerini etkileyen bir çok gürültü faktörü vardır. Güneşde bu gürültü kaynaklarından biridir. Neyseki etkisi sürekli değildir.

Sun outage yılın belirli dönemlerinde meydana gelir ve en fazla 15 dakika civarında sürer. Sun outage dönemleri olarak Şubat/Mart ve Eylül/Ekim aylarını gösterebiliriz. 15 günlük periyotlar halinde etkisini gösterir.

Sun outage neden oluşur ?

Yeryüzünde kurulu olan antenin bakış açısına göre; Güneş haberleşme uydusunun arkasına geldiğinde iletilen sinyallerde enterefere (bozulma, üstüne binme) olur. Bu durumda anten tarafından sinyaller ya hiç alınamaz ya da kısmen ve bozuk olarak alınır. Solar radyasyon ve iletişim sinyalleri birbirine karıştığından sun outage süresince tüm uydular etkilenir. Ancak haberleşme uydularının pozisyonları  birbirinden farklı olduğu için  sun outage’dan farklı zaman dilimlerinde ve farklı sürelerde etkilenir. Yine coğrafi konumları farklı olan yer istasyonlarıda zaman ve süre açısından birbirlerinden farklılaşırlar. Bunlara ilave olarak Sun outage’dan etkilenme süresinde anten çapının büyüklüğüde rol oynamaktadır.

Örneğin; 2 Mart 2011 ‘de oluşacak sun outage için TURKSAT tarafından Güneş Etki zamanları adı altında gerekli duyurular yapılmıştır. 3 ayrı şehir ve 3 ayrı anten tipi için sun outage saatleri ve süreleri verilmiştir. 2 Mart 2011 günü;
1.8 m anten için Başlangıç saati:09:13:25 , Tepe Noktası: 09:17:24 ,  Bitiş saati: 09:21:23
3.0 m anten için Başlangıç saati:09:16:02, Tepe Noktası: 09:17:24 , Bitiş saati: 09:18:46
olarak öngörülmüştür. Diğer uydu operatörleride internet sitelerinde sun outage bilgilerini yayınlamaktadırlar.

Sun Outage Animasyon

uydu tutulması

Benzer Konular: