Bir Sayfa Seçin

Uydu Nedir?

Uydu Nedir,  Genel tanımıyla herhangi bir cismin etrafında dönen nesnelere Uydu denir. Örneğin, “Ay” Dünya’nın uydusudur. Çünkü Dünyanın etrafında döner. Haberleşme anlamında kullandığımız uyduları ise şu şekilde tanımlayabiliriz. Haberleşme Uyduları terimi; Bir roket tarafından fırlatılarak, Dünya yörüngesine yerleştirilen kablosuz alıcı ve vericiye sahip olan “Yapay Uydular” için kullanılır. Haberleşme sistemlerinde kullanılan onlarca uydu çeşidi vardır. Aşağıda operasyonlarda kullanılan Haberleşme Uydularına (Yapay Uydulara) ait bir kaç çeşidi görebilirsiniz.

1950’li yılların sonlarında Rusya tarafından geliştirilen ilk Haberleşme Uydusu yaklaşık bir basketbol sahası büyüklüğündeydi. Bu büyüklüğe rağmen neredeyse yerine getirdiği hiç bir görev yoktu. Sadece bir mors sinyalini tekrar tekrar göndermekle yetinmişti. Günümüzün modern uyduları ise yüzlerce dijital sinyali aynı anda alıp gönderebilir. Gönderilen sinyaller basit dijital sinyaller olabileceği gibi karışık TV sinyalleri de olabilir.

Haberleşme Uydularının Çeşitleri

Haberleşme Uyduları izledikleri yörüngelere göre adlandırılırlar. Yörüngelerin yeryüzüne olan uzaklıkları farklı avantajları ve dezavantajları beraberinde getirir. Daha önce “Uydu Yörüngeleri” yazımda detaylı açıklamalar yaptığım için burada sadece isimlerini vereceğim. Dilerseniz, yukarıdaki linke tıklayarak geniş kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz.

  • LEO (Low Earth Orbit) – Alçak uydu yörüngesi
  • MEO (Medium Earth Orbit) – Orta uydu yörüngesi
  • GEO (Geostationary Earth Orbit) – Eşzamanlı uydu yörüngesi
  • HEO (High Eliptic Orbit) – Yüksel Eliptik Yörünge
  • PEO (Polar Eath Orbit ) – Kutup dünya yörüngesi

Haberleşme Uyduları Enerjiye İhtiyaç Duyar mı?

Evet, uyduların yörüngede kalmak, üzerindeki iletişim ekipmanlarını çalıştırmak vb. gibi işlemler için enerjiye ihtiyaçları vardır. Uydular genellikle şarj edilebilir güneş pillerini kullanırlar. Enerji için kullanılan diğer bir yöntem ise kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmektir. Başlangıçta saydığım sebepler dışında uydunun içindeki iklimlendirme (nem, sıcaklık, basınç) için de enerjiye ihtiyaç vardır.

Uydu’nun yörüngeye yerleştirilmesi için gerekli olan enerji, uyduyu taşımak için kullanılan roket’ten temin edilir. Uydu yer çekimi etkisinden kurtulduğunda, roket’ten ayrılır ve küçük manevralarla yörüngedeki yerini alır.

Dünya’nın Yörüngesine Gönderilen İlk Canlı (Köpek)  “Laika”

yörüngeye gönderilen ilk canlıLaika, Sputnik ile 1957’de yörüngeye gönderilen ilk canlı unvanını alan köpektir. Çalışmaların ve araştırmaların o zamanki yetersizliği “Laika”‘nın aynı zamanda yörüngede ölen ilk canlı olarak tarihe geçmesine sebep olmuştur. Muhtemelen fırlatılıştan birkaç saat sonra öldüğü tahmin edilmektedir. Ancak bu gerçek 2000’li yıllara kadar gizlenmiş ve ölüm nedeni olarak “Oksijenin bitmesi” gösterilmiştir.

Benzer Konular: