Bir Sayfa Seçin

WiMAX Nedir ?

“WiMAX ve WiMAX 2 Nedir?” WiMAX ip tabanlı geniş band iletişim teknolojisidir. “Worldwide Interoperability for Microwave Access” kelimelerinin baş harflerinden oluşur. 802.11/Wi-fi standartında bir performans sağlarken kapsama alanı ve servis kalitesi (Qos- Qulality of Servis) GSM networkleri ile benzerlik gösterir.

WiMAX, Dijital kablosuz iletişim sistemidir.IEEE 802.16 olarak bilinen MAN (Metropolitan Area Networks) bu terim için de kullanılmaktadır. WiMAX sistemlerinde sabit ve mobil olmak üzere iki tip istasyon vardır. Sabit istasyonlarlar 50km’ye kadar geniş band kablosuz erişim sağlarken, mobil istasyonlarda bu mesafe 5-15 km arasında değişmektedir.

Az önce WiMAX’in performansını 802.11/Wi-Fi standartına benzetmiştim. Kapsama alanı olarak bu iki teknolojiyi kıyasladığımızda aradaki fark net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Çünkü, 802.11 ile sadece 30m ile 100m arasında değişen bir alan kapsanabilmektedir.

WiMAX lisanslı ve lisanssız bandlarda çalışabilmektedir. Bu sayede farklı ekonomik modeller kurgulanabilmektedir. Günümüzde WiMAX‘in ağırlıklı olarak alışveriş merkezlerinin, Büyük sitelerin ya da toplu kullanım alanlarının kapsamasında kullanıldığını görüyoruz.

Aynı şekilde dağınık bir yerleşim planına sahip ancak altyapının olmadığı yerlerde uydu internet sistemlerinin devamı olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Uydu aracılığı ile bir merkeze indirilen internet, WiMAX ile son kullanıcılara ulaştırılmaktadır. Her bir kullanıcı için katlanılmak zorunda olan uydu kapasite ve kurulum masrafları daha ekonomik seviyelere çekilebilmektedir.

WiMAX Hız

Wimax 2’nin ulaşabileceği maximum hız olarak 1Gbps öngörülmüştür. Testler sonucunda 330 Mbps hızına ulaşılmıştır. İşmerkezlerine sunulacak ortalama hız olarak 100 Mbps belirlenmiştir. WiMAX’e bakıldığında bu servis hızı 5 Mbps’dir. Rakamları daha anlaşılır bir hale getirebilmek için şu örneği verebiliriz. WiMAX ile bir DVD’nin download süresi 28 dakika olurken, WiMAX2 ile bu süre 11 dakika 20 saniyedir.

WiMAX Teknolojisi

WiMAX mimarisi 2 model üzerine kurulmuştur.

  • Sabit WiMAX (Fixed WiMAX)
  • Taşınabilir WiMAX (Mobile WiMAX)

Geniş Band Kablosuz Kablosuz erişim standartı 3 kategoriye ayrılmıştır.

  • Sabit
  • Yaya olarak kullanım
  • Araç

Mobile WiMAX, araç içi kullanım için tasarlanmıştır. Sabit (Fixed) WiMAX ise yaya ve sabit kullanıcılar için tasarlanmıştır. Yaya ve sabit kullanıcılar hareketli olmalarına karşılık tek bir istasyondan hizmet almaktadırlar.

WiMAX Diagram (Şema)

WiMAX mimarisini aşağıdaki şekil gayet net bir şekilde özetlemektedir. Resim dosyasının orjinalini http://freewimaxinfo.com adresinden görebilirsiniz.

WiMAX Nedir?

WiMAX mimarisi

WiMAX Nedir? konusuna eklemek istediğiniz bilgiler varsa lütfen benimle paylaşın.

Benzer Konular: