Bir Sayfa Seçin

Beden Dili Nedir?

Beden Dili Nedir? Karşı tarafa verilmek istenen mesajın, yazılı ya da sözlü iletişim araçları kullanmaksızın hareketler, jestler, mimikler aracılığıyla iletilmesine “Beden Dili” denir. Vücudun sergilemiş olduğu davranışların bütünü olarak adlandırılabilir. Kısacası, Sözel Olmayan İletişim, tek kelime konuşmadan konuşmaktır… Konuşmamak konuşmaktan daha çok şey anlatabilir. İngilizcedeki bir deyim, bu iletişim kanalının ne kadar güçlü olduğunu ortaya koymaktadır. “Hareketler, kelimelerden daha fazla ses getirir.”

Beden Dili sadece insanların kullandığı ya da insanların insanlarla beraber kullandığı bir iletişim aracı değildir. Hayvanlarda kendi aralarında sözel olmayan iletişim kanallarını kullanırlar. Örneği biraz daha ileriye götürmek gerekirse, en iyi köpek eğitmenleri, köpekleri eğitmek ve onları kontrol altında tutmak için sözel komutlardan çok vücüt dillerini kullanırlar. Discovery Channel’da yayınlanan “Köpeklere Fısıldayan Adam” programı bunun en güzel örneklerinden birini teşkil eder. Köpek sahiplerinden vücut dillerini doğru kullanmaları ve otoritelerini bu şekilde sağlamaları istenmektedir. Sonuçları oldukça başarılıdır.

Beden Dili’nin Türleri

Sözel Olmayan İletişimin 2 temel unsuru vardır. Beden Dili bunlardan ilkidir. Kişinin durum, tutum ya da davranışlarının vücut duruşuna yansıması prensibinden yola çıkar. Örneğin bir çocuk üzgün olduğunda, başını öne eğer, omuzları düşüktür ve yavaş adımlarla ilerler. Ya da bir kız çocuğu mutlu olduğunda, sekerek zıplaya zıplaya gider, kollarını iki yana ve yukarıya doğru sallar. Aynı şekilde vücut pozisyonları insanları içinde bulundukları durumda samimi olup olmadıklarını ele verebilir. Size yardım eden bir insanın, bu yardımı gönüllü mü yoksa zoraki mi yaptığını “Beden Diline” bakarak anlayabilirsiniz. Bana bugüne kadar en ilginç gelen sözel olmayan iletişim örneği,  kör çocukların gülen birisini hiç görmedikleri halde mutlu olduklarında gülümsemeleri olmuştur. Gülümsemek, evrensel bir vücut dili olarak karşımızda çıkıyor.

İkinci temel unsur ise “Jest”‘lerdir. Yüz ifadeleri, el hareketleri, göz teması jestlere örnek olarak verilebilir. Birisi ile tanışmak istendiğinde kurulan göz teması bu jestlerdendir. Ya da kalabalık ve gürültülü bir lunapark’ta uzaktan arkadaşınızı gördüğünüzde, göz göze gelirsiniz, el sallarsınız ve dönme dolaba binmek istiyorsanız parmağınızla işaret edersiniz. Bu sayede tek kelime bile etmeden aranızda bir iletişim kurulmuş olur.

Beden Dili’nin Kullanım Alanları

Beden dilinin 3 temel alanda yerini alır. Bunları gündelik yaşamımız içinde farkında olarak ya da olmayarak her gün kullanırız. Birinci kullanım alanı, Selamlamak ve kucaklamak için. İşe giderken gördüğünüz bir arkadaşınızı el sallayarak selamlayabilirsiniz. Ya da ofise girdiğinizde müşterilerinizle tokalaşabilirsiniz. Daha samimi olduğunuz birisi varsa kucaklaşabilirsiniz.

İkinci kullanım alanı işaretleşmek içindir. Bir vinç operatörü işçilerden birisi tarafından yönlendirilerek çevre güvenliği ve iş akışı sağlanır. Vincin sola, sağa, yukarı ve aşağı hareketleri etrafı daha rahat görebilen bir işçi tarafından yönlendirilir.

Üçüncü ve son kullanım alanı ise, istemsiz sözel olmayan iletişimdir. İnsanların nasıl hissetiklerini dışarıya vuran davranışlardır. İnsanlar çoğu zaman bu davranışları sergilediklerinin farkına varmazlar. Çökmüş bir vücut üzüntüyü, gözleri ovuşturmak yorgunluğu, sert bir görünüş ciddiyet göstergesi olmaktadır.

Beden Dili Dünyanın Her Yerinde Aynı mıdır?

Jestler, mimikler ve el hareketleri dünyanın farklı yerlerinde farklı anlamlara gelebilir. Örneğin , Kulağını okşamak A.B.D’de “Sen delisin” anlamına gelirken, Arjantin’de “Sana telefon var!” anlamına gelmektedir. Örnekler çoğaltılabilir. Sonuç itibari ile Beden Dili kültüre göre farklılık gösterebilir.

Sözel Olmayan İletişim

Beden Dili

Beden Dili Öğrenilebilir…

Beden Dili’nin önemini kavrayarak kendilerini bu konuda geliştiren insanlar, çevreleri ile çok daha sağlıklı ilişkiler kurabilmektedirler. Bu sinyalleri kullanarak kariyerlerinde daha başarılı noktalara gelebilmektedirler. Beden Dili okumak sanatını öğrenmek için “Beden Dili e-kitabını” incelemenizi tavsiye ederim. İlgili kitabı buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Umarım kafanızdaki Beden Dili Nedir? sorusuna cevap verebilmişimdir.

Benzer Konular: