Bir Sayfa Seçin

Böbrek Taşı Nedir? Nasıl Oluşur?

Tıbbi terimlerden bıktım, Böbrek Taşı Nedir? Nasıl Oluşur? anlayacağım dilden anlatın. Geçen sene ramazan ayının son günü bir telefon geldi. “Amcanızın oğlunu hastaneye kaldırdık, hemen gelin”. Bir gittim ki, Ulaş iki büklüm sedyede kıvranıyor. Doktorlara soruyorum “Nedir durumu”, cevap “Nefrolitiazis‘e bağlı üreter kanal iltihabı ve üretra etrafında hassasiyet”. Tamam bunlar güzelde “Nefrolitiazis Nedir?” bahsettiğiniz “üreter kanallar ve üretra nedir?“. Ben bu terimlerden anlamıyorum. Sağlığı nasıl? Sonunda bildiğim aşina olduğum bir cevap geldi, “Böbrek Taşı Düşürüyor” dediler. Ancak tam emin olmadan ağrı kesici yapamıyoruz. Biliyoruz “Böbrek Taşı Ağrısı” hiçbir şeye benzemez, maalesef başka bir problem olma ihtimaline karşılık bir müddet daha ağrı kesici yapmayacağız. Tamam da; Börek Taşı Nedir?, Böbrek Taşı Nasıl Oluşur? Ben de bu soruları sordum ve doktor bey sağ olsun anlayabileceğim bir dille anlattı. Önce Böbrekler Ne İşe Yarar’dan başladı. Tüm konuyu detayları ile anlattı. Bende doktorun bana aktardığı bilgileri onun ağzından yazıyorum.

Böbrek Taşı Nasıl Oluşur?

Böbrek Taşı Nedir?

Böbrekler Ne İşe Yarar?

Boşaltım Organı Böbreğin Görevleri

Böbrekleri Ne İşe yarar

Böbrekler Boşaltım Sistemimizin parçalarıdır. Vücudunuzun iki yanında bulunurlar ve şekilleri “Fasulye” tanesine benzer. Yemek yediğinizde, alınan proteinler, yağlar, vitaminler vücudunuz tarafından yapım, onarım ve enerji için kullanılır. Hücreler faydalı maddeleri alarak, atık ya da posa olarak adlandırılabilecek katı ya da sıvı zararlı maddeleri kana verirler. İşte böbrekleriniz burada devreye girer. Kandaki sıvı ya da katı zararlı maddeler böbrek tarafından süzülerek, sidik torbasına oradan da dışarı atılmak üzere son kanala gönderilir. Az önce bahsettiğim;

  • Üreter; Böbrekler ile Sidik Torbası arasındaki kanaldır.
  • Üretra ise, sidik torbası ile son çıkış noktası arasındaki kanaldır.

Şimdi buraya kadar Böbreklerin Ne İşe Yaradığını öğrendik sanırım. Kanın,  zararlı katı ya da sıvı atıklardan arınmasını sağlayan organlar, Böbreklerdir.

Böbrek Taşı Nedir? İzah edeyim

Bazı sebeplerden ötürü, Böbreklerde bulunan maddeler dibe çöker, çöken bu maddeler zamanla taş benzeri (kristalleşerek) bir yapı oluştururlar. Şekilleri ve büyüklükleri için belirli bir standart yoktur. Küçücük kum taneleri kadar da olabilirler, pinpon topundan daha da büyük olabilirler. Her iki durumda da sebep kalsiyum türü maddelerin çökmesi ve kristalleşmesidir. Farklı renklerde olmakla birlikte kahverengi ve sarı renk ağırlıktadır. Duruma bağlı olarak oluşan Böbrek Taşları, kum tanesi kadar küçükse ya da kum tanesinden biraz büyükse Böbreklerdeki varlığı hissedilmeyebilir. Aynı şekilde Sidik Torbası ve oradan da idrar yoluyla dışarıya atılması sırasında hissedilemeyebilir. Ancak Böbrek Taşları büyüdükçe, kanallardan geçişler sırasında büyüklüklerine ve şekillerine bağlı olarak büyüyen Böbrek Taşı Ağrısı denen ağrıyı  meydana getirirler. Mühim olan bu taşların Böbreklerden çıkarak, vücut dışına atılmasıdır. Atılamayacak kadar büyük Böbrek Taşı, idrar kanallarını tıkayarak ciddi sorunlara sebep olabilir.  Böbrek Taşı Nedir? ile ilgili başka bir sorunuz yoksa devam edelim. Hemen belirtmekte fayda görüyorum, ender görülen ya da tedavisi olmayan bir rahatsızlık değildir. Erkeklerin %15’inde kadınların ise %7’sinde “böbrek taşı” görülmektedir. Bitkisel ve Tıbbi Böbrek Taşı Düşürme Yolları mevcut. Ancak görülen o ki Ulaş beyin bu tür bir tedaviye şu anda ihtiyacı yok. Zaten kendisi Böbrek taşı ya da böbrek taşlarını düşürmeye başlamış bile.

Böbrek Taşı Nasıl Oluşur?

Böbrek taşının nasıl oluştuğu konusunda farklı görüşler vardır. Kimilerine göre içtiğimiz suyun kalitesindeki farklılık, kimilerine göre ise beslenme alışkanlıkları, yapılan aktiviteler ve böbreklerdeki faaliyet bozuklukları Böbrek Taşı Oluşumuna sebep olmaktadır. Sebep her ne olursa olsun, atık maddelerin böbreklerden atılamayarak çökmesi ve birleşmesi Böbrek Taşlarını Oluşturur.

  • Az su içiyorsanız, böbreklerde bulunan sıvı miktarı az olacağından çökme ve kristalleşme artabilir.
  • İçtiğiniz suyun yapısına bağlı olarak Böbreklerinizde taş oluşumu hızlanabilir.
  • Yoğun spor faaliyetleri, sıcak ortamlarda sürekli çalışmak vücudun terleme oranını dolayısı ile su kaybını arttırır. Bu su tahliyesi idrar kanalları ile gerçekleşmediğinden, böbreklerdeki sulu yapı yerini daha koyu kıvamlı bir yapıya bırakır. Bu da böbreklerde taş oluşumunu tetikler.
  • Bazı besin maddeleri Böbrek Taşı Oluşumunda önemli rol oynar.
  • Genetik sebeplerde böbrek taşı oluşumunun diğer etkili unsurlarındandır.

Böbrek Taşı Oluşumu Risk Faktörleri

Az önce verdiğim bilgiler ışığında genel bir risk haritası çıkartabiliriz -ki amcanızın oğlu gerek kilosu ve bahsettiğiniz kadarı ile mesleği gereği bu risk guruplarına giriyor.

  • Genetik Mirasında bu tür hastalık geçirmiş olanlar
  • Böbrek yetersizliği olanlar ( tek ya da çift)
  • İdrarda bazı maddelerin eksikliği (Sitrat vb.)
  • İdrarda bazı maddelerin fazlalığı (Kalsiyum vb.)
  • Hareketsiz yaşamı tercih edenler ya da mecburen hareket edemeyenler
  • Su tüketimi az olanlar

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek taşının belirtilerini değerlendirmek için gözle görülen belirtileri ve testler sonucu elde ettiğimiz bulguları sayabiliriz. Böbrek taşı böbrekten çıkarak vücut dışına atılana kadar kanallardan geçer. Taşın büyüklüğüne göre bu geçiş çok sancılı olabilir. Hatta doğum sancısından bile kuvvetli olduğunu söyleyenler var. Netice itibari ile bazen bir pipet içinden misket büyüklüğündeki taşların geçmeye çalıştığı oluyor. Bu da inanılmaz ve dayanılmaz bir Böbrek Taşı ağrısına sebep oluyor. Ayrıca bu taşların şekilleri sivri ve tırtıklı olabildiğinden kanalları tahriş ve tahrip eder. İş ileri boyutlara geldiğinde, idrar yolları tamamen kapanabilir.

  • Ağrı; Böbrek taşının belirtileri arasında en yaygın olanlarından bir tanesidir. Hastalar; Sırt, bel ve böbreklerde ağrı ve yanma hissi duyarlar.
  • Kanama: İdrardan kan gelmesi yine Böbrek Taşı Belirtilerindendir. Taş kanallardan geçerken şiddetli yanma ve ağrı ile birlikte, kanalların çeperlerine zarar verir.
  • Bulantı, kusma
  • Dışarıdan ve hasta tarafından tespit edilebilen bu bulguların haricinde testler yapılır.

Böbrek Taşı Tespiti Nasıl Yapılır?

Böbrek taşları için hastayı Ultrason ve Röntgene göndeririz. Bazı bulgular yeterince güçlü olsa da neyle karşı karşıya kaldığımızı görmek Böbrek Taşı Tedavisinin başlangıcını oluşturur. Ultrason ve Röntgen ile Böbrek Taşının yeri ve Böbrek taşının büyüklüğünü tespit ederiz. Ayrıca yapılan kan testi sonuçlarına bakarak Böbrek Taşı Tedavisine başlarız.

Böbrek Taşı Ultrason

Ultrason’da Böbrek Taşı

Böbrek Taşının Çeşitleri Nelerdir?

  • Kalsiyum Böbrek Taşı
  • Ürik Asit Böbrek Taşı
  • Enfeksiyon Böbrek Taşı

Böbrek Taşının Düşürülmesinin Yolları

Biz bu brifingi alırken amcamın oğlu küçük böbrek taşını düşürmüş ve süratle iyileşme, ayağa kalkma süresine girmişti bile. Doktora teşekkür ederek oradan ayrıldım ve daha sonra kendim Böbrek Taşı Düşürmenin Bitkisel Yollarını ve diğer tedavi yöntemlerini araştırmaya başladım.  Son olarak duyduğum bir yöntem var ki oldukça iddialı. Kısa bir süre sonra sizinle burada Böbrek Taşı Düşürmenin Mucize Bitkisel Yolunu paylaşacağım. Bu yöntemle çok kısa sürede Böbrek taşlarından kurtulmak mümkün. Hem de ağrısız sancısız.

Böbrek Taşı Nedir? Nasıl Oluşur? yazısının sonuna geldik, bundan sonraki yazımda Böbrek taşından kurtulmanın yollarını ve Böbrek taşından kurtulmanın yolları e-kitabını anlatacağım.