Bir Sayfa Seçin

Cross Polarization (x-pol) Cross Polarizasyon

Cross Polarizasyon X-pol olarak da gösterilir. Yayın yapılan transponder üzerinde aynı frekansın farklı polarizasyonlarda kullanıldığını Polarizasyon yazımda belirtmiştim. Anten polarizasyon ayarının iyi yapılmaması neticesinde ters polarizasyondaki sistemlerin birbirini etkilemesine Cross Polarizasyon etkisi denir.

Cross Polarizasyon neden önemlidir ?

Cross Polarizasyon uydu operatörleri tarafından oldukça önemsenmektedir. Çünkü, bandgenişliğinin paylaşılmasında ve verimli bir şekilde kullanılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Aynı frekans 2 ayrı polarizasyon ayarında kullanılabilir. Ancak sistemlerden birinin yada ikisinin polarizasyon ayarının yanlış olması, sistemlerin birbirini etkilemesine ve belirtilen frekansın kullanılamaması anlamına gelmektedir.

Örneğin Transmit frekansı Horizontal polarizasyonda ise cross polarizasyon etkisi Vertical Polarizasyon üzerinde olacaktır. Aynı şekilde Trasnmit frekansı Vertical polarizasyonda ise Cross polarizasyon etkisi Horizontal polarizasyon üzerinde olacaktır.

Tx/Rx sistemlerde anten ayarı yapıldıktan sonra, uydu operatörü aranarak cross polarizasyon ayarı yapılmaktadır. Anten ayarlanırken Elevation ( yatay) ve Azimuth (düşey) açıları ile uydu sinyal gücünün artışı basit cihazlarla ölçümlenebilir. Polarizasyon ayarı ile anten pointingi maksimum seviye olarak görülebilir. Ancak ters pole etki edip etmediği ancak her iki poldeki yayınları alabilen bir sistem ile mümkün olabilmektedir. Bunu yapabilmek için horizontalve vertical konumlandırılmış 2 LNB gerekmektedir. Bu sayede her iki polarizasyon üzerindeki sinyal seviyeleri ve birbirlerine etkileri ölçülebilir. Cross-pol değeri uydu operatörlerine göre değişmekle birlikte,  3-5 dB arasında olması kabul edilebilir bir değer olarak gözükmektedir.

Anten ayarının son aşaması olarak cross-polarizasyon ayarı uydu operatörlerinin talimatları doğrultusunda tamamlanır.

Cross-Polarizasyon gösterimi

Aşağıdaki şekilde cross-pol etkisi şematize edilmiştir. Cross-polarizasyon ayarı değiştirildikçe ters polarizasyonda etki artmakta ya da azalmaktadır.

Cross Pol

Cross-Polarizasyon

Benzer Konular: