Bir Sayfa Seçin

De-ice Nedir?

De-ice Nedir? Uydu haberleşme sistemlerinde her parçanın çok büyük bir önemi vardır örneğin De-ice. Genellikle çanak antenler  kurulurken  çalışma açısından uygun hava koşulları seçilir. Ancak daha sonra iklim koşullarına bağlı olarak bir takım engeller çıkmaya başlar. Bunların çanak anten kurulumu ile birlikte iyi etüt edilmesi gerekir.

De-ice Nedir? De-ice çanak anten ve Feed horn üzerinde karlanmayı ve buzlanmayı engelleyen ekipman olarak tariflenebilir. Kar yağışının uydu iletişim sistemlerine 3 türlü ana etkisi vardır.

  • Yağış sırasında
  • Uzun süreli yağışlarda
  • Yağış bittikten sonra

Bunları açmak gerekirse ; Çanak anten (De-ice olsun ya da olmasın) ile uydu arasındaki mesafenin uzaklığını düşündüğünüzde, kar yağışı sırasında bu iki nokta arasındaki kar perdesinin ne kadar büyük bir kitle olduğunu kavrayabilirsiniz. Bu perde iletişim sinyallerini zayıflatır ve eğer link budget sırasında gerekli güç hesaplamaları yapılmamışsa iletişim tamamen kesilir. De-ice’ın bu durumda yapabileceği hiç bir şey yoktur.

Uzun süreli yağışlarda, çok yoğun bir yağış olmasa bile (- aradaki perde çok kalın olmadığı durumlarda-) yağan karlar antenin eğiminden dolayı üzerinde birikmeye başlar. Biriken bu karlar yine iletim sinyallerini kesecektir. (-düzgün yansımasını, odaklanmasını engelleyecek-). İşte bu karların anten yüzeyinde ya da feed horn önünde birikmesini engellemek için De-ice ünitesi kullanılır. De-ice uygulaması farklı şekillerde yapılabilir. Kimi antenlerin orjinalinde De-ice ünitesi bulunmaktadır. Kimilerinde ise (-Küçük Antenlerde 1.2m gibi-) antenin arka tarafına giydirilen ısıtıcı bir parça ile erime sağlanmaktadır.

En son olarak yağış bittikten sonra hava şartlarına bağlı olarak anten yüzeyinde ince ya da kalın buz tabakası oluşabilir. Yine bunun giderilmesinde De-ice ünitesi devreye girer. De-ice olmadığı durumlarda anten yüzeyindeki kar temizlense bile üstteki kar tabakasının altında buzlanma olduğundan başarılı bir sonuç elde edilemez. Sıcak su dökülerek temizlendiği zamanda su soğuduğunda yine buzlanmaya sebep olacaktır ve hepsi geçici çözümler olacaktır. Ayrıca Montaj yapılan yerlerinde kayganlığı düşünülürse bu işlemleri yapmak için insan hayatınında tehlikeye atılması en büyük riska faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır. De-ice üniteleri anten yüzeyindeki ve feed horndaki buz ve karlanmayı çözerek iletişimin devamlılığını sağlarlar.

De-ice uygulamaları Nelerdir?

Az öncede bahsettiğim gibi kimi antenlerde fabrika çıkışlı olarak de-ice özelliği bulunmaktadır. Bu antenlerin panelleri arasında kar ve buzu eritmek için kullanılan ısıtıcılar ya da blower (sıcak hava üfleyicileri) vardır. Antenlerin yapıldığı malzemede yine bu ısınmadan etkilenmeyecek şekilde seçilir. Yüzeyleri ise kar ve buz tutmasını engellyecek yapıdadır.

Daha büyük antenler için her bir kanadın altında yine buzlanmayı engelleyici ya da çözücü ısıtıcılar yer alır. İç bir birim tarafından sürekli olarak kontrol edilir. Sonradan eklenen de-ice uygulamaları ise antenin arka tarafına giydirilen ısıtıcılardan oluşmaktadır. Bunu bir nevi elektrikli battaniye gibi düşünebiliriz. Bu sayede başlangıçta hesaba katılmayan buzlanma ve karlanma sonradan eklenen De-ice ünitleri sayesinde çözülmüş olur.

De-ice Nasıl Çalışır?

Farklı yapıda olanları mevcuttur. Bazı modelleri fişi taktığınız sürece çalışmaktadır. Ancak günümüzdeki çoğu model havadaki nem, sıcaklık vb. parametreleri ölçen sensorler (algılayıcı) sayesinde gerektiği zaman devreye girerler. Bunlarında ilkel modellerinde sadece hava sıcaklığı kontrol edilmekteydi. Ancak bildiğiniz gibi hava sıcaklığı tek başına kar yağışının olup olmadığını tespit etmeye yetmemektedir. Diğer bağıl parametlerde gerekli olmuştur. Bu sayede de-ice ünitesi gerektiği zaman devreye girer.

De-ice tercihi

De-ice kullanımı tabiki coğrafya ile ilgilidir. Çanak antenin kurulum yapılacağı lokasyonla ilgili gerekli bilgiler toplanmalı ve kurulumdan önce karar verilmelidir. Bölgedeki kar yağışları etüt edilmelidir, çünkü de-ice kurulumu ek bir maliyet ve işletim açısından fazladan bir arıza sebebi demektir.

De-ice üreten firmalarla temasa geçerek ürünleri hakkında detaylı bilgiler isteyebilirsiniz.

De-ice nedir?

Farklı bir De-ice uygulaması

Benzer Konular: