Bir Sayfa Seçin

Farkındalık

Farkındalık (Awareness), Jiddu Krishnamurti’ye göre İçsel Farkındalık (Inner Awareness) ve Dışsal Farkındalık (Outward Awareness) olarak ikiye ayrılır. Dışsal Farkındalık olmazsa, içsel farkındalıkta olmaz. Bakabilmek, düşünmeden ön yargısızca bakabilmektir. Görmektir, eleştirmeden daha önceki deneyimlerden ayırarak, bağımsız olarak görmektir. Beyin ve bilinç ile analiz edilen gözlemler farkındalıktan uzaktır.

Bir arkadaşım “Boğaz’da, deniz kenarında boş bir bankta tek başıma  8 saat oturup deniz’in mavisini, martıların beyazını, köprülerin yorgunluğunu, gemilerin pervanelerinden çıkardıkları köpükleri, İstanbul’un gri silüetine bakıyorum” demişti. Aynısını bende denedim. On beş dakikadan fazla dayanamadım.

Bekleyen mailler martıların kanadına dolandı, köpüklere arabamın MTV bulaştı. İstanbul’un giri silüetine bakarak, çevre temizliği nutukları attım kendi kendime. Deniz’in mavisini aradım baktığım pet şişelerde. Bunlar olurken de bir yandan arkadaşımın “Maviyi, beyazı, yorgunluğu, köpükleri” nasıl gördüğünü düşündüm. Nasıl oluyordu da tüm bunları görürken kınamadan, yargılamadan düşünmeden sadece bakabiliyordu, sadece farkına varabiliyordu. “Farkındalık” nedir bu işin sırrı.

Sonsuzluğu ötesi, içinizdedir…

Jiddu Krishnamurti

Farkındalık Nedir?

Farkındalığın Işığı

Jiddu Krishnamurti Kitapları

Hayat “Şu an”, “Hemen şimdi” yaşanandır. Geçmişte yaşanan tecrübelere, acılara, incinen ve kırılan duygulara yer yoktur. Onlar olduğunda farkındalık olmaz. Geçmişle yaşandığında şu anın farkına varamayız. Olayları, gördüklerimizi gerçekten görmeyiz. Daha önce yaşananları kaydettiğimiz ve gözlerimizde oynattığımız kayıtlı filimleri seyrederiz. Gerçekte o anda ne olduğunu algılayamayız ve farkına varamayız. Farkındalık Nedir? sorusunun cevabını en iyi verebilecek kişilerden biridir Jiddu Krishnamurti. Jiddu Krishnamurti – Farkındalığın ışığı adlı kitabında şöyle söylemiştir;

Farkındalık ışığını an’a yöneltemeyen kişi, bir an sonra geçmiş olacak anların karanlığında kalmaya kendisini mahkum eder.İşte bu karanlık, cehaleti, bencilliği, bağımlılığı doğurur. An’da tüm farkındalığımızla dolu dolu yaşadığımızda hiçbir eksiklik kalmayacağı için bir an sonra ‘geçmiş’ olacak bu an eksikliği tamamlamak için bizi kendisine (geçmişe) doğru çekmez. Ve biz yeni bir an’ı deneyimlemek üzere tümüyle özgür oluruz.

Farkındalık ile ilgili söylenebilecekler

  • Kendine odaklanmaktır.
  • Dışsal Farkındalıktan içsel farkındalığı keşfetmektir.
  • O anda yaşananlar tümüyle kabullenilmekte ve görülmektedir. Kötü, iyi, çirkin, güzel gibi tanımlamalar ve düşünceler eklenmemektedir.

Jiddu Krishnamurti ve Farkındalık

Farkındalık ile ilgili olarak Jiddu Krishnamurti’nin Farkındalığın Işığı Kitabını okumak gerektiğini düşünüyorum. Kitabı http://krishnamurtieserleri.com adresinden temin edebilirsiniz.

Benzer Konular: