Bir Sayfa Seçin

Horlama Nedenleri – İkinci Bölüm

Alkol, sigara, kilo ve uyku haplarından sonra Horlama Nedenleri – İkinci Bölüm yazımızda Uyku pozisyonu, Alerji ve Burun tıkanıklığı gibi horlama nedenlerine yer vereceğiz. İlk bölümde tamamen kendi zevklerimiz için yaptığımız eylemlerin nasıl etkiler gösterdiklerini inceledik. Bu bölümde ise yapımızdan kaynaklanan sebeplere değineceğiz.

Neden Horlarız?

Bu bölümde yer alan sebepler;

  • Uyku Pozisyonu
  • Alerji
  • Burun Tıkanıklığı

Uyku Pozisyonu

Uyku pozisyonu verimli bir uyku ile uykusuzluk arasındaki en belirleyici özellik olabilir. Yapılan araştırmalara sırt üstü yatan insanların horlama ve uyku apnesi problemleri ile yan yatan insanlara oranla daha sık yüz yüze geldiklerini ortaya koymuştur. Sırt üstü yatan insanların dilleri ve damakları yer çekiminin etkisi ile boğaza doğru çökme yapmakta ve hava yolunu daraltmaktadır. Yer çekiminin bu olumsuz etkisinden kurtulmak için yan pozisyonda yatış tavsiye edilmektedir.

uyku pozisyonları ve horlama

Uyku sırasında çenenin sarkması ya da öne doğru uzaması da yine havanın geçiş yolunu kapattığından “horlama nedenleri” arasında sayılmaktadır. Uyku pozisyonu diş gıcırdatma sıkıntı yaşayan insanlar üzerinde de etkilidir. Diş gıcırdatma çene pozisyonunun değişmesi ve dolayısı ile horlama sebebi olabilmektedir. Bu konuda yapılan bir araştırmaya göre, sırt üstü yatan hastalar saatte 19 kez diş gıcırdatırken, yan yatan hastalar saatta 15 kez dişlerini gıcırdatmaktadırlar. Uyku pozisyonları üzerine farklı araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmaların bir tanesinde horlama ve uyku apnesi olan hastalardan önce  sırt üstü ve daha sonra yan pozisyonda uyumaları istenmiş. Her iki pozisyonda da horlama ve uyku apnelerinin şiddetleri ve sıklığı ölçümlenmiş. Sonuç olarak hastalar sırt üstü yattıklarında yan yattıklarından iki kat daha fazla horladıkları tespit edilmiş.

Uyku evreleri

Uykunun farklı evreleri vardır. Sağlık ve verimli bir uyku farklı evreleri kapsamaktadır. Kısaca uykuya hazırlık ve uykunun derin hali olarak özetlenebilecek bu evrelerde horlama ve uyku apnesinin sıklığında ve şiddetinde değişiklikler olduğu tespit edilmiştir. Şiddetin ve sayının arttığı evrenin uykunun en derin evresi olduğu gözlenmiştir. Bu dönemdeki horlama ve uyku apnesi sağlıklı ve verimli uykunun önüne geçmektedir.

Alerji

Alerji çağımızın rahatsızlıklarından bir tanesidir ve toplumun %10-%25’lik bir kısmında görülebilmektedir. Alerji doğrudan bir horlama sebebi değildir. Ancak alerjinin neden olduğu burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kaşıntı, geniz akıntısı gibi sebepler horlamayı tetikler. Uykusuzluk ve yorgunluk gece uykusu sırasında kasların çökmesine ve horlamaya sebep olur

Burun tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı başlı başına horlama nedenidir. Burun tıkanıklığının bir çok sebebi olabilir. Problem uzman bir hekim tarafından teşhis ve tedavi edilmelidir. Tıkanan hava yolu nefes almayı zorlaştırır ve boğaz üzerindeki hava basıncını arttırır. Sıkışan hava boğazdan geçerken titreşime neden olur.

Horlama Nedenleri ve Tedavisi

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi 7 gün içinde horlamaya son verebilirsiniz. Tamam doğal yollarla geceleri kabus haline getiren, uykunuzu bölen horlama ve uyku apnesinden kurtularabilirsiniz. “7 Günde horlamaya son” e-kitabını indirmek için BURAYA tıklayın. Horlama Nedenleri yazısına göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederiz.

Benzer Konular: