Bir Sayfa Seçin

Jiddu Krishnamurti Seçme Sözler

j. krişnamurti seçme sözleri

J. Krishnamurti

Jiddu Krishnamurti (Krişnamurti) Kimdir? sorusundan sonra en uygun başlığın  “Jiddu Krishnamurti Seçme Sözler” olduğuna karar verdim. Aslında seçme sözler olarak telaffuz edilen bölüm, J.Krishnamurti’nin kullandığı kavramlar ve açıklamalarıdır. Kavramlar ve açıklarken verdiği örneklerin herbiri seçme söz niteliğinde olduğu için bu şekilde adlandırılmaya başlanmıştır.

Jiddu Krishnamurti Seçme Sözler ve Örnekleri

  • Krishnamurti Seçme Sözler / Algı

Düşüncenin hareketi olmaksızın gözlem yapılması algıdır, o zaman bellek bütünüyle sessizdir. Algı herhangi bir şeye geçmişle bakmamaktır. Bir şeyin hakikatini hemen, çözümlemeden, uslamlamadan, ertelemeden görmektir.

Bütünsel özgürlük olmadan her algı çarpıtılır. Yalnızca bütünüyle özgür olan insan dolaysızca bakabilir ve anlayabilir

  • Krishnamurti Seçme Sözler / Bellek

Dün size bir şey söylemiş bir arkadaşınız vardır, sözvgü ya da övgü dolu sözler söylemiştir. Siz o anıyı aklınızda tutarsınız ve bugün arkadaşınızı o anıyla karşılarsınız. Arkadaşınızla gerçekten karşılaşmazsınız; hep araya giren dünün belleği sizinle birliktedir; dolayısıyla kendimizi ve edimlerimizi bellekle çepeçevre sararız, bu nedenle yenilik ve tazelik yoktur. Belleğin yaşamı usandırıcı, köreltici ve boş bir duruma getirmesinin nedeni budur.

Olgulara, teknik şeylere ilişkin bellek kuşkusuz gereklidir, ama psişik düzeyde saklayıcı olan bellek, yaşamı anlama, bir başkasıyla bağ kurma konusunda zarar vericidir.

  • Krishnamurti Seçme Sözler / Bilgi

Bilgi Teknolojik olarak yararlıdır. Eğer bir doktor nasıl ameliyat yapacağını bilmiyorsa, ondan uzak durmak en iyisidir. Bilgi belirli bir düzeyde, belirli bir yönde gereklidir, ama sefaletimize tam bir yanıt değildir.

  • Krishnamurti Seçme Sözler / Felsefe

Felsfe, hakikat aşkı demektir; kurgulanmış sanılar değildir, kuramsal sonuçlar ya da kuramsal algı değildir. Felsefenin gerçek anlamı, günlük yaşamımız ve davranışlarımızdaki hakikat aşkıdır.

  • Krishnamurti Seçme Sözler / Korku

Korku kendi başına yoktur, yalnızca bir şeyle ilişkili olduğunda vardır. Korku bir fikrin, bir insanın, bir eşyanın kaybı ile ilişkili olarak ortaya çıkar. İnsan bilinmeyen bir şey olan ölümden korkabilir. Toplumun görüşünden, insanların diyeceklerinden, işini kaybetmekten, azarlanmaktan ya da rahatsız edilmekten korkabilir. Korkunun derin ya da yüzeysel çeşitli biçimleri vardır, ama bütün korkular bir şeyle ilişkilidir. Öyleyse “Korkudan kurtulabilir miyim?” diye sorduğumuzda, aslında bu “ilişkiden kurtulabilir miyim?” demektir.

 

Krishnamurti için söylenen seçme sözler

Tanışmayı büyük bir ayrıcalık saydığım başka bir insan yoktur… Yalın ve esinleyici diliyle, felsefenin üzerinde dolaşan bulutları o dağıtmıştır. Büyük öğretmen ünvanını biri gerçekten hak ediyorsa, bu yalnızca Krishnamurti olabilir. ( Henry Miller )

Yaşamımda gördüğüm en güzel insan Krishnamurti’dir ( G.B Shaw )

Onu dinlemek ya da düşüncelerini okumak, insanın kendisiyle ve dünyayla şaşırtıcı bir sabah tazeliğinde karşılaşması gibi ( Anne Morrow Lindbergh )

Jiddu Krishnamurti Eserleri ve Seçme Sözleri için mükemmel bir site

jiddu krishnamurti e-kitapİlgilenenler; http://www.krishnamurtieserleri.com adresinden 12 kitaplık toplu seti %40 indirimle satın alabilirler. Sitede 12 adet kitap hakkında ayrı ayrı inceleme yazısı yazılmış. İnceleme yaptığınız kitapları tek tek satın alma şansına sahipsiniz. Toplu alımlarda %40 indirim kazanıyorsunuz.

Jiddu Krishnamurti seçme sözler kaynak

Bu yazı içerisinde var olan bölümler, Ayna Yayınevi’nin hazırlamış olduğu “J. Krishnamuti” isimli “kitap görünümlü broşür” kaynak alınarak oluşturulmuştur. Broşür ücretsizdir. Yakında buradan indirebilirsiniz. Broşürün içerisinde burada yer alandan çok daha fazla bilgi ve “Jiddu Krishnamurti seçme sözleri” mevcuttur.

Benzer Konular: