Bir Sayfa Seçin

ku-band

ku-band ağırlıklı olarak uydu haberleşme sistem terminolojisinde kullanılır. Özellikle uydu televizyon yayınlarının düzenlenmesinde etkilidir. Ku Band, Uplink ve Downlink olarak ayrılmış frekans aralıklarını kullanır. 11.7 Ghz ile 12.7 Ghz arası downlink, 14.0 Ghz ile 14.5 Ghz arası Uplink sinyalleri için tahsis edilmiştir. Uplink ve Downlink hakkında bilgi almak için linki tıklayabilirsiniz. Ku band frekanslarını kullanarak ilk yayın 1983 yılında  NBC tarafından yapılmıştır.

Ku Band frekanslarının kullanımı ITU (international telecommunicaiton union – Uluslararası telekomünikasyon birliği) tarafından bölümlere ayrılmıştır. Örneğin 12.2 Ghz – 12.7 Ghz arası broadcast televizyon yayınlarına tahsis edilmiştir.

Yayın yapılan frekans 10 Ghz’in üstüne çıktığında sinyal zayıflaması iletişimi bozacak kadar belirgin olmaya başlar. Mikrodalga sinyallerin uplink ve downlink sırasında zayıflamasına “Rain Fade” denir. Rain fade etkisinden kurtulmak ve yayınları istenildiği biçimde iletebilmek için “Link Budget” yapılır. Link Budget; uydu sistemlerinin haberleşebilmesi için gerekli hesaplamaların yapılması olarak tanımlanabilir. Detaylı bilgi almak için Link Budget yazımı okuyabilirsiniz.

Ku band frekansların, C Band frekanslara göre iletim sırasında bozulma oranı daha yüksektir. Bunun yanı sıra C band sinyallerin iletimine göre daha fazla bir güç tüketimine ihtiyaç duyarlar. Bunlar dezavantaj olarak sayılabilir. C band’a göre avantajına baktığımızda ise daha küçük bir anten çapı gereksinimi olduğunu görüyoruz.

ITU ku-band standartları

Az önce bahsettiğim gibi ITU ku-band kullanımını için coğrafi bölgelere göre bir ayrım oluşturmuştur. Buna göre;

  • ku-band Sektör 1 – (Region 1) Amerika
  • ku-band Sektör 2 – (Region 2) Avrupa ve Afrika
  • ku-band Sektör 3 – (Region 3) Avusturalya
  • ku-band sektör p – (Region P) Endonezya

ITU ku-band region ile ilgili detaylı bilgilere http://en.wikipedia.org/wiki/Ku_band adresinden ulaşabilirsiniz.

Benzer Konular: