Bir Sayfa Seçin

offset çanak anten

offset çanak antenlerin parabolik eğimleri, odak noktaları antenin alt kısmında kalacak şekilde tasarlanmışlardır. Bu nedenle anten odaklarında sapma vardır. Üretici firmalar ürettikleri antenlerin özellikleri ile birlikte bu offset değerlerinide yayınlarlar. Anten kurulumu sırasında; çeşitli programlar ile hesaplanan uydu elevation açısı bu offset nedeniyle doğrudan kullanılmaz. Hesaplanan uydu elevation açısından , offset açısı değeri çıkartılarak. Antenin elevation değeri bulıunur ve kurulum bu değere göre yapılır.

Bu tür antenler  alım ve gönderim yapan sistemlerde ağırlıklı olarak kullanılırlar. Sistemlerin kuruldukları yerler  genellikle büyük çaplı antenlerin;  ağırlıklarını ve  rüzgar yüklerini kaldıracak kadar güçlü yapılar olmamaktadır. Görüntü açısından da firmalar tarafından çok büyük antenler istenmemektedir. Aşağıdaki şekilde de görüldüğü gibi , bu tür antenlerin odak noktaları anten merkezinden aşağıda yer almaktadır. Anten kolu üzerinde bulunan ekipmanların anten yüzeyi üzerinde yarattıkları engelleme oldukça düşüktür. Sinyallerin gelişini engellemezler ve bu nedenlede daha küçük çaplarda yapılabilirler.

Offset Çanak Anten için örnek hesap;

İstanbul – Kadıköyde  TURKSAT3A uydusu için bir offset anten kurulumu yapacağız. Antenimizin offset değeride 22,5 derece olsun. Enlem – boylam ve diğer bilgileri hesaplama aracımıza girdiğimizde.

Anten Azimuth ( Yatay Açı) : 160 derece , Anten Elevation (Düşey açı) : 41 derece olarak buluyoruz. Bu değere bakarak elevation açısını  41 olarak ayarlarsak TURKSAT 3A uydusunu bulamayız. Doğru elevation açısı ; 41 – 22,5 = 18,5 derece olmalıdır.

Offset Anten çizimi

Benzer Konular: