Bir Sayfa Seçin

Pal Sokağı Çocukları – Ferenc Molnar

Pal Sokağı Çocukları , Kitabın yazarı: Ferenc Molnar. Daha önce okumamıştım, ismini duymuştum. Ancak son dönemde en çok duyduğum isimlerden biri oldu. Çünkü, kızıma ödev olarak bu kitap verilmiş. Kitap okunacak ve özeti çıkartılacak. Bu tür ödevler gerçekten çok hoşuma gidiyor. Okumak için fazla çaba harcamayan ve  alışkanlığı olmayan bir toplumun genç beyinlerine kitap sevgisinin kazandırılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Pal Sokağı Çocukları Yazarı Ferenc Molnar

Ferenc Molnar

Ödev olarak verilen kitabı bulmak biraz zor oldu. Muhitimde bulunan irili ufaklı tüm kırtasiye ve kitap evlerini gezdim. Talep yoğun olduğu için hazırlıksız yakalanmışlar. Ellerindeki kitapları tüketmişler. Hemen hemen 1 hafta bu kitabı aradım. Sonunda internet’ten ulaştığım Ayna Yayınevi’nden temin ettim. Üstelik adresime kargo ile geldi. Hem zamandan hem de paradan tasarruf ettim. Piyasada fiyatı 12- 15 TL arasında değişen kitaba 9TL’ye sahip oldum. Ahmet Yusuf Özbilen’e teşekkür ederim. Kitabın kargo ile gönderilmesi için Ayna Yayınevi ile temasa geçebilirsiniz. Telefon: 0 212 513 80 19

Pal Sokağı Çocukları Özeti

Satın almak için kitabı internet’te aratırken, Pal Sokağı Çocukları ile ilgili en çok aratılan kelimenin, kitabın kendisi değilde özeti olduğunu fark ettim. Açıkçası bu durumdan hiç hoşlanmadım. Her tarafta kitabın özeti verilmiş. Çocuklar kitabı okumadan hemen özeti okuyup, özetin özetini çıkartıyorlar. Dolayısı ile hedeflenen sonuca ulaşılamıyor. Veliler olarak doğru olanı göstererek çocukları kitapları okumak için teşvik etmek gerektiğini düşünüyorum.

Pal Sokağı Çocukları Konusu

pal sokağı çocuklarıOkuldan ödev olarak verilen ve bu kadar fenomen haline gelen kitabın konusuna kısaca değinmek istiyorum. Özet çıkartılamayacak kadar anlatacağım. Merak edenler lütfen okusunlar. Zira kitap Macar edebiyatının en ünlü romanı olma vasfını elinde bulunduruyor. Olaylar 20.yy başlarında Budapeşte’de geçiyor. Oyun sahasının zengin çocuklara kaptırmak istemeyen yoksul çocukların hikayesi anlatılıyor. Pal Sokağı Çocuklarından “Erno Nemeçek” , çocuk kahramanlar arasındaki yerini almıştır, tıpkı Tom Sawyer, Oliver Twist gibi. Aşağıda kitap’tan küçük bir alıntı buabilirsiniz.

“Kendimi çok kötü hissettim. Niye Arsa için savaşmak zorunda olduğumuzu düşünüyordum. Çünkü orası bizim ülkemizdi, bizim oyun sahamız, öyle bir yer ki ateşler içinde olsak bile uğrunda savaşmalıyız. Arsa bize göre bizim vatanımızdı çünkü.”

Yazarı:  Ferenc Molnar
İlk Basım: 1906 yılında

Yapı Kredi Yayınları Sayfasından Pal Sokağı Çocukları ile ilgili bir alıntı:

Hepimiz çocukluğumuz da mutlaka yaşadığımız mahallede grup oyunları oynamışızdır. Birer yetişkin olduğumuzda da hatırlayacağımız arkadaşlıklar ve deneyimleri edindiğimiz çocukluk dünyamızdaki o oyunlarda ve arkadaşlıklarda, benim için pal sokağındaki karakterlerin yeri ayrıdır. Yazarın tasvirleri ve kurgusuyla ete ve kemiğe bürünen karakterlerin okuduğum dönemde bilmediğim bir semtte yaşadıklarını kabullenmeme sebep olmuştu. Girişi, gelişmesi ve finaliyle bu kitap çocukluğumun baş yapıtıdır. Çocukken yüzlerce kitap okudum ancak bu kadar etkilendiğim başka bir kitap hatırlamıyorum .Kitap bitince haftalarca yas tuttuğumu hatırlıyorum. Her çocuk bence bu kitabı bir defa okumalı, bence yetişkinlerinde rahatlıkla okuyabileceği bir kitap.
Özellikle de günümüzdeki çocukların , televizyon ve bilgisayarla çevreden soyutlanmış olarak büyüdükleri bu çağda ölümü pahasına kurulan arkadaşlıkların ve paylaşılan sımsıcak dostlukların yaşandığı bu hikaye mahrum oldukları dünyadan haberdar olmaları adına okumaları gerekiyor.

Kısacası Pal Sokağı Çocukları okunduğunda unutulan çocukluk anılarını geri getirebilecek bir kitap.

Benzer Konular: