Bir Sayfa Seçin

uydu internet

Uydu internet sistemleri altyapıdan bağımsız bir şekilde uydu üzerinden çift yönlü internet hizmeti almak için geliştirilmiş VSAT sistemleridir. 1990’ların sonları 2000’li yılların başında Türkiyede kullanılmaya başlanan uydu internet servisleri hızla gelişmiş ve iletişim alanında önemli bir açığı kapatmaktadır. İlk kullanılmaya başlandığında tek yönlü olarak hizmet veren sistemler, upload için telefon hatlarına ihtiyaç duyarlardı. Gelişen teknolojiler ile artık hiç bir telefon hattına gerek duymadan uydu üzerinden çift yönlü internet hizmeti alınmaktadır. ADSL, 3g vb. teknolojilerin hepsi firmaların ya da şahısların iletişim ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılandırılmıştır. Uydu internet servisleri diğer teknolojilerle rekabet halinde değildir. Çünkü, kullanım amaçları ve hedefleri farklılaşmıştır. ADSL için bulunduğunuz yerde bir altyapı olması şarttır. Benzer şekilde 3G sistemler içinde servis sağlayıcıların bulunduğunuz bölgeye bu hizmeti götürmüş olması gerekmektedir. Uydu internet sistemleri için bu tür bir özel yatırım ihtiyacı yoktur. Başvurunuzdan sonra, ihtiyaçlarınız belirlenir ve size uygun çözümlerle (-bandgenişliği, sabit ip, paylaşım oranı, çanak büyüklüğü vb.) kısa sürede kurulum yapılarak sistem hizmete alınır.

Uydu internet nedir?

Merkezi uydu yer istasyonunun omurgası üzerinden internete erişebilmek için sizin bulunduğunuz lokasyona kurulan VSAT üzerinden verilen hizmettir. Sistem kurulduğu zaman elde edeceğiniz avantajları aşağıdaki gibi saymak mümkündür.

  • Kolay ve esnek kurulum
  • Ekonomik Maliyet
  • Altyapı gereksinimi yok. (Karasal Hat yada GSM şebeke)
  • Hızlı taşınabilme
  • Özel ekipmanlarla mobil (Denizde, kırsal alanda, şehir içinde) uydu internet olanağı
  • Yüksek performans
  • Anlaşmanıza göre limitsiz, kotasız kullanım
  • Kesintisiz iletişim (%99,95 kullanılabilirlik)

Uydu internet servisleri VSAT servisi olarak adlandırılabilir. İhtiyacınız olan noktaya kısa sürede kurulum yapılabilir ve taşımak istediğinizde yine kısa süreda taşınabilir. Herhangi bir altyapı kablolamasına ya da şebekeye ihtiyaç duyulmadığından bürokratik işlemler son derece kısa sürmektedir.  Haberleşme uydusunun kapsama alanında bulunan herhangi bir noktaya 90-120cm çaplarındaki çanak anten kurulumu yapılarak servis verilmektedir. Kullanıcılar interneti kullanabilmek için önce HUB (Merkezi Yer İstasyonu) istasyonuna erişirler. Bu istasyondaki Gateway üzerinden internet çıkışlarını gerçekleştirirler. Aynı şekilde kullanıcılara doğru giden trafikte önce HUB’a sonra kullanıcıya erişir.

Uydu internet servis sağlayıcıları lokasyonları 7/24 izlemekte ve bir sorun olduğunda anında müdahale etmektedirler.

Uydu internet Hızları nelerdir?

Yine servis sağlayıcılara göre değişen fiyatlarda genel kabul görmüş data hızları belirlenmiştir. ADSL sistemlerinde olduğu gibi bir havuz içerisinden bandgenişliği ayarlanabileceği gibi sadece size tahsis edilmiş bandgenişliğide ayarlanabilir. Bu iki sistem arasındaki en büyük fark CIR ve EIR kavramlarıdır. Paylaşımlı bir havuz kullanıyorsanız, size bir EIR birde CIR değeri tanımlanır. CIR değeri sürekli olarak kullanabileceğiniz download ve upload hızıdır. Uydu internet servislerinde tanımlanan EIR ise paylaşımlı olarak kullandığınız bandgenişliği, diğer kullanıcılar tarafından o anda kullanılmıyorsa, boşsa, çıkabileceğiniz maksimum data hızıdır. Örneğin, sistem anlaşmanızı 512Kbps/128Kbps ve 1:20 paylaşımlı olarak yaptınız. Buradaki 1:20 paylaşım oranı sizinle beraber aynı havuzda olan kullanıcı sayısını verir. EIR olarak 2048/512 tanımlanmışsa ve o anda kapasitede boş alan varsa, data hızınız 2048 Kbps download – 512 Kbps upload hızlarına çıkabilir.

Uydu internet paket hızları 512Kbps / 128Kbps hızlarından başlayarak servis sağlayıcının belirlediği limitlere göre 4096/1000 ‘e kadar çıkmaktadır. Burada verdiğim rakkamlar tamamıyla örnektir. Böyle bir hizmeti satın almak istediğinizde farklı hızlardan oluşmuş paket fiyatları size sunulan teklifte yer alacaktır.

Yine aynı şekilde paylaşım oranlarıda farklılık gösterir. 1:10, 1:20, 1:15, 1:5, 1:1 gibi. Kabul edersiniz ki paylaşım oranı azaldıkça , yani bandgenişliğini paylaşan kullanıcı sayısı azaldıkça kapasite kullanım miktarınız artacağı için fiyatta artacaktır. Örneğin 512/128’lik bir hız için 1:20 ile 1:10 arasındaki fiyat farkı hemen hemen yarı yarıyadır.

Uydu internet erişim fiyatlarına yukarıdaki kapasite kullanımı haricinde bir kereye mahsus olmak üzere alınan Kurulum ve ekipman fiyatlarını ekleyebilirim. Buda firmadan firmaya ve kurulacak lokasyona (Türkiye içi – Türkiye dışı vb.)  göre değişiklik göstermektedir ancak toplamda 2500Euro ile 4000Euro arasında değişmektedir.

Tek bir şahıs olarak uydu internet hizmeti alınabileceği gibi firmalarda tarafından da alınabilir. Firmalar açısından bakıldığında tüm istasyonlar aynı performansa sahip olabilirler ya da bazı istasyonlara öncelik verilebilir.

Uydu internet Cihazları (Ekipmanları)

Kurulumla birlikte ekipman için belirli bir ücret alınacağından bahsetmiştim. Peki bu ücreti hangi uydu internet ekipmanları için ödemiş olacaksınız? 90  ya da 120 cm’lik bir çanak anten, uydu modem, BUC (LNB içinde). Uydu modemler yine servis sağlayıcının anlaştığı firmalardan temin edilir ve genel özellikleri itibari ile TCP/IP uygulamalarına (TCP acceleration vb) uyumludur. 4Mbps’ye varan hızlara cevap vererek, yoğun kullanımlı lokasyonlarda bile sorunsuz çalışabilirler.

Uydu internet Fiyatları

Uydu internet erişim fiyatları istenilen hızlara, paylaşım miktarına, static IP (statik IP, sabit) vb. gibi hususlara göre değişmektedir. Hız yelpazesi oldukça geniştir. Genel anlamıyla $400 ile $7000 arasında oynamaktadır. Fiyat aralığının ne kadar geniş olduğuna dikkat etmişsinizdir. Bu aralıkta yaklaşık 20-25 farklı hız konfigurasyonundan birine sahip olabilirsiniz.

Uydu internet servislerinin genel yapısını görmek için aşağıdaki resmi inceleyebilirsiniz.

uydu üzerinden internet

Çift yönlü uydu internet

Benzer Konular :