Bir Sayfa Seçin

uplink ve downlink nedir?

Uydu haberleşme ve diğer haberleşme teknolojileri içinde yer alan uplink ve downlink nedir? Bu iki kavramın önem derecesi aynı olmasına karşın uplink kelimesini daha fazla duyarız. Maç yayınları ile yakından ilgilenen bir toplum olarak bazı yayınlarda spikerlerin ” Uplink sorunundan dolayı sizlere merkez stüdyolarımızdan yardımcı olmaya çalışıyoruz” dediğini duymuşsunuzdur. Ya da yorumcuların ” Uplink aracından yayın yapıyoruz” demesi uplink kelimesine biraz daha aşina olmamıza sebep olmuştur.  Biz popülerliklerini bir kenara bırakarak kafa karıştırmadan ne anlama geldiklerine bakalım.

uplink nedir?

Kavram olarak aynı şeyi ifade etseler de kullanılan ekipmanlar farklı olduğu için uplink kavramını ilgili teknolojilere göre örnek vererek açıklarsak;

  • Uydu haberleşme sistemlerinde, Yer istasyonundan uyduya doğru gönderilen sinyallere Uplink denir. UL ya da U/L kısaltmaları ile gösterilir.
  • GSM sistemlerinde, Mobile terminalden (-Cep telefonu, Avuç içi bilgisayar vb-.) Baz istasyonuna doğru gönderilen sinyallere uplink denir.
  • Bilgisayar ağlarında ( Network ), Bilgisayarlardan iletim ekipmanlarına gönderilen sinyaller uplink ya da upstream olarak adlandırılır.

Downlink nedir?

Downlink; Uplink’in tersidir. Yine teknolojilere göre ayırırsak;

  • Uydudan yer istasyonuna gönderilen sinyaller
  • Baz istasyonundan, mobile terminale gönderilen sinyaller
  • Bilgisayar ağlarındaki yönlendirici cihazlardan bilgisayarlara gönderilen sinyaller Downlink olarak adlandırılır.

Tek yönlü (one-way) iletişim

Sadece uydudan gelen sinyaller alınarak iletişim kuruluyorsa, diğer bir deyişle sadece downlink varsa bu iletişim biçimine tek yönlü (one-way) iletişim denir. Uydu televizyon yayınları örnek olarak gösterilebilir.

Çift yönlü (two-way) iletişim

Hem uydudan sinyal alınıyor hem de uyduya sinyal göndererek  iletişim sağlanıyorsa, diğer bir deyişle hem uplink hemde downlink varsa bu iletişim biçimine çift yönlü (two-way) iletişim denir. Son zamanlarda ülkemizde de sıkça aratılan two way uydu internet tanımı buradan gelmektedir. Lokasyona kurulan ekipmanlar sayesinde uydu üzerinden çift yönlü internet sağlanmaktadır. Peki tek yönlü uydu internet nasıl olur? Downlik uydu ile sağlanırken, uplink karasal hatlar vasıtasıyla sağlanırsa tek yönlü uydu internet tanımlanmış olur.

GSM uplink downlink nedir

uplink downlink nedir

Yukarıdaki şekillerde uydu haberleşme sistemleri ve GSM teknolojisi için uplink ve downlink sinyalleri gösterilmiştir.

Benzer Konular: