Bir Sayfa Seçin

Uydu Beacon Sinyali

Uydu Beacon Sinyali Nedir? “Beacon” kelimesinin Türkçe karşılıklarına baktığımızda; işaret, fener, Nirengi Feneri gibi anlamları olduğunu görüyoruz. Eski zamanlarda, acil durumlarda çevredeki insanları uyarmak yada yol göstermek için çok uzak mesafelerden görülebilecek şekilde, yüksek tepelerde ve  deniz kıyılarında  büyük ateş ya da ışıklar kullanılırdı. Bilimdeki gelişmelerle birlikte kullanılan ekipmanlar değişmiş, Ateş ve Işığın yerini Radyo Dalgaları, Lazer gibi teknolojik ekipmanlar almıştır. Kullanım amacı ise herhangi bir dijital cihazın yerini göstermek olarak evrilmiştir. Uydu Beacon Sinyali ise uyduları tanımlamak için kullanılan bir işaret olarak kullanılmaktadır.
Beacon sinyali farklı iletişim teknikleri içinde yerini almıştır. GSM, GPS, WAN ve LAN içinde önemini korumaktadır. Beacon sinyalinin genel özelliği, ilk dönemlerdeki anlamını korumaktadır. Yine acil durum sinyali olarak kullanılmaktadır. Acil durum sinyalleri “Beacon sinyali” olarak adlandırılmakta ve konum, durum bilgilerini iletmektedir.

Uydu Beacon Sinyali Nedir ?

Uydu Beacon Sinyali; Sabit frekanslı, sabit güçte, modüle edilmemiş uydu sinyali olarak tanımlanır. Her uydu operatörü kendi belirlediği frekans bandından bu sinyali çıkmaktadır. Bu sinyal sayesinde, anten pointingi yapılmaktadır.
Beacon sinyali sadece pointing için kullanılmamaktadır. Bu sinyal sayesinde, downlink üzerinde oluşan değişimler (Rain margin) ölçümlenebilmektedir.

Her Uyduya ait tek bir Beacon Sinyali mi var?

Uydu operatorlerinin tercihine göre değişmektedir. Kimi operatorler tek bir beacon sinyali kullanırken kimi operatorler 2 farklı frekans bandında beacon sinyali kullanmaktadırlar.

Uydu Beacon Sinyali Neden Kullanılır?

Yukarıda bahsettiğim açıklamalardan sonra, kullanım amaçlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • Uydu anten ayarının daha rahat yapılabilmesi
  • Gereken çıkış gücünün hesaplanması
  • Rain margin hesaplanması
  • Smart Track (Akıllı Takip ) sistemlerin uyduya sabit kalabilmesi

Smart Track anten sistemleri, motorlu anten sistemleridir. Beacon receiver sayesinde, uydu salınımlarını takip eder ve antenin sürekli uydu sabit kalmasını sağlar. Beacon sinyal seviyesi belirlenen seviyesinin altına düştüğünde daha önceden programlandığı şekilde hareket ederek uydu pointinginin sabit kalmasını sağlar.

Uydu Beacon Frekans Örnekleri

12.5W Eutelsat 2 F-2 2 12541.667Ghz
7E Eutelsat W3 B3 11199.5 Ghz

Benzer Konular: