Bir Sayfa Seçin

Çanak Anten Kurulumu

Çanak anten çeşitleri yazımda Parabolik, Cassegrain ve Offset çanak antenleri anlatmıştım, bu yazımda ise Çanak Anten Nasıl Kurulur? Kurulum sırasında nelere dikket etmek gerekir ve püf noktaları nelerdir bunları inceleyeceğiz. VSAT ve SCPC kurulum hizmetleri için bu sayfadan bilgi alabilirsiniz ya da yukarıdaki telefon numaralarını arayabilirsiniz.

Şunu unutmayalım ki; ister uydu TV yayınlarının alınması için ister VSAT, SCPC gibi haberleşme amaçlı kullanılan antenlerin kurulmasında çok dikkatli ve bilinçli davranmamız gerekmektedir. Yapacağımız ufak tefek ihmaller ya da hatalar, uydu haberleşme sisteminin verimsiz çalışmasına sebep olacaktır. Aynı zamanda yapılacak planlama hataları hem daha sonradan yapılması gereken müdahaleleri engelleyecek hemde aynı lokasyona tekrar tekrar gidilmesini gerektirecektir.

Çanak Anten Kurulumu için gerekli ekipmanlar

Şu anda uydu televizyon yayınlarının alınması amacıyla çanak anten kuran bir çok firma mevcut. Bu firmalar genellikle aynı bölgelerde çalıştıklarından, tahmini uydu yönlerini, LNB tiltlerini, Anten açılarını biliyorlar. Yeni bir kurulum yapacakları zaman fazla bir ekipmana gerek duymadan çanak anten montajını gerçekleştiriyorlar. Zaten sinyal seviyesini receiver üzerinden takip edebiliyolar. Burada önemli olan husus sadece çanak antenin çalışmasının sürekliliğini sağlamak olarak ön plana çıkmaktadır. Uydu anteninin sağlam bir şekilde montajının yapılması, düzgün kablolama, konnektörün düzgün izole edilmesi bu sürekliliği sağlayabilir.

Uydu anten kurulumu

Çanak Anten kurulum püf noktaları

Ancak konu VSAT, SCPC gibi hem alış (Receive) hem de gönderim (Transmit) yapan uydu haberleşme sistemleri olduğunda çanak anten montajının önemi çok daha fazla artmaktadır. TV yayınları için kurulan antenin yanlış ayarlanması ya da LBN’nin açısının yanlış seçilmesi en fazla o antenden faydalanan kullanıcıları etkilerken, bu hataların VSAT, SCPC uydu antenleri üzerinde yapılması çok daha ağır sonuçlar doğuracaktır. Bildiğiniz gibi bu sistemlerde uyduya sinyal gönderimide siz konusudur. LNB polarizasyonunun yanlış ayarlanması durumunda çanak antenden gönderilen uydu sinyali ters polarizasyonda çalışan diğer bir frekans üzerinde gürültüye sebep olabilir ve tamamen kullanılmaz hale getirilebilir. Bu durumda her iki frekans kapasitesi üzerinden çalışan kullanıcılar etkilenecek ve maddi kayıplar oluşacaktır.

Yazımın bundan sonraki bölümlerinde isim belirtmesemde ağırlıklı olarak VSAT- SCPC çanak anten kurulumu ile ilgili püf noktaları vermeye çalışacağım. Bu bilgiler TV yayını alan uydu antenleri içinde kullanılabilir. Benim tavsiyem, eğer bir tecrübeniz yoksa çanak anten kurulum işlerini profesyonel ekiplere bırakmanız yönünde olacaktır. Aşağıdaki ekipmanlar standart bir kurulum için gerekli ekipman listesidir. Bu ekipmanlar olmadan da Çanak anten kurulumu gerçekleştirilebilir. Burada en sağlıklı kurulum için gerekli olanların listesini verdim.

  • Takım sandığı
  • Pusula
  • Mümkünde Spectrum Analyzer ya da uydu yön bulucu ekipman
  • inclonometer
  • Eriyen bant
  • Aliminyum folyo bant
  • Topraklama kablosu
  • Kablo bağı
  • Kısa Koaksiyel kablo

Çanak Anten kurulumu ve püf noktaları

Çanak antenin kurulacağı yerin tespiti çok önemlidir. Dikkat edilecek unsurlar;

  • Zeminin kurulumu yapılacak olan antenin kendi ağırlığını ve rüzgar yükünü kaldırabilecek güçte olması gerekmektedir. Anten çapları büyüdükçe üzerlerine düşen rüzgar yüküde artacaktır. Bu hesabın iyi yapılması ileride olabilecek can ve mal kayıplarını engelleyecektir.
  • Kurulumu yapılacak anten çapına göre uygun montaj aparatlarının ve destek ekipmanlarının kullanılması. Çelik dübel, Çelik Halat vb.
  • Zemin yine anten çapına göre ayarlanmalıdır gerekiyorsa ilave işçilik ile beton ya da çelik konstrüksiyondan zemin oluşturulmalıdır.
  • Antenin kurulduğu yerin yetkisiz kişilerce kolay erişilebilir bir yerde olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Anten ile çalışılacak Uydu arasında herhangi bir nesnenin olmaması (NOT: Kurulum esnasında olmayabilir, ancak daha sonra farklı sebeplerle Antenin görüş açısı kapanabilir. Örneğin; Yere yapılan bir montajın otopark yakınına yapılması, daha sonra büyük araçların antenin önüne park ederek sinyali geçici olarakta olsa kesmesine sebep olabilir. Ya da kış aylarında yapılan montajlarda ağaçların yakınına yapılan uygulamalarda ilk başlarda Ağaç yaprakları olmayabilir ancak ilkbaharla birlikte ağaçlar yapraklandıkça iletim sinyalleri kesilebilir.
  • Antene daha sonra yapılacak (Arıza, bakım ) müdahaleler düşünülmelidir. Örneğin, Çanak anten çatının en ucuna kurulursa, arıza için LNB ya da BUC değiştirilmek istendiğinde anten ayarının (Pointing) bozulması gerekecektir. Çünkü bu elemanlar ulaşılamayacak kadar dışarıda kalacaktır. Değişimden sonra tekrar anten ayarının yapılması zorunlu bir hal alacaktır.
  • Özellikle yüksek binaların yanlarına yapılan montajlarda, saçaklardan uzağa ya da uygun bir şekilde korunan noktalar seçilmelidir. Kışın kar yağışı alan bölgelerde, saçaklarda oluşan buzlar aşağıya düşerek Çanak antenin bir bölümüne (Anten kolları, LNB, Kablo, BUC )ya da tamamına (Anten reflektör vb.) zarar verebilmektedir.
  • Çanak anten ile içbirim arasındaki mesafe iyi hesaplanmalıdır. Bu mesafe kablo mesafesi olarak düşünülebilir. Mesafe uzadıkça kablo üzerinde oluşan zayıflamanın artacağı unutumamalıdır.
  • Kablonun çekileceği yer, anten montajı ile birlikte tespit edilmelidir. Aksi halde koaksiyel kablolar için verimsiz yollar kullanılmak zorunda kalınabilir.
  • Anten ve çevresinde sinyallerin bozulmasına sebep olacak Radar kulesi vb. gibi yapıların olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Eğer ihtiyaç varsa Çanak Antene gelecek enerji kablolarının güzergahı iyi tespit edilmelidir.

Çanak anten kurulumunun yapılması

  • Yer tespiti yapıldıktan sonra Çanak Anten kurulumuna geçebiliriz. Burada herzaman birinci derecede önemli olan husus insan sağlığıdır. Dolayısı ile çalışma güvenliğinin eksiksiz olarak alınması gerekmektedir. Çalışılan konuma göre doğru ekipmanlar ( güvenlik halatı, eldiven vb.) kullanılmalıdır.
  • Pusula yardımıyla yaklaşık olarak uydu yönünü tespit etmiştik, yukarıdaki ayrıntılara göre anten ayağımızın montajı ile başlayabiliriz.
  • Çanak Anten ayağı çelik dübeller aracılığıyla zemine tutturulur. Montaj yapılan yer çatı ise izolasyona dikkat edilmelidir.
  • Kurulum yapılan yer çok rüzgar alıyorsa ve çelik dübellerin bu yükü kaldıramayacağı hesaplanmışsa, ayağın üzerine beton dökülebilir ya da çelik halatlarla anten ayağı 4 farklı noktaya daha sabitlenebilir. Bu sayaede anten salınımı mimimuma indirilmiş olur.
  • Anten ayağından sonra, anten gövde aparatı anten ayağının üzerine yerleştirilir. 1.2m ve daha küçük antenlerde Çanak anten reflektörüyle birlikte anten ayağı üzerinde döndürülebilir ancak daha büyük uydu anten çaplarında bunun ayar vidasıyla ya da az-el motorlarıyla ayarlnmalıdır. Bu nedenle Çanak Anten gövde aparatı yerleştirilirken anten reflektörünün uydu yönüne bakacak şekilde uygulanması doğru olacaktır.
  • Uydu anten çapına göre reflektör 1, 2, 4 yada daha fazla parçadan oluşabilir. Kurulum yönergelerine göre reflektör anten ayağı üzerine oturtulur.
  • Anten kolları , LNB, BUC, RFT, FPS vb. dış birim elemanları uydu anteni üzerine yerleştirilir. Kablo bağlantıları yapılır.
  • Uydu ayarı için spectrum analyzer, uydu bulucu cihazlar kullanılabilir.
  • İstenen uyduya ait frekans ve sembol rate değerleri girilerek, Azimuth ve Elevation açıları değiştirilerek en güçlü sinyal yakalanmaya çalışılır.
  • Çanak anten ayarında sistematik bir yol izlenmelidir. Çalışılacak olan uyduya göre bulunduğumuz lokasyonun Azimuth, Elevation ve Polarizasyon değerlerini bilmemiz gerekir.
  • Pusulua yardımıyla anten Azimuth (Yatay açı) açısına getirilir.Anten montaj aparatının üzerindeki açı ölçer ile Elevation (Düşey açı) açısı doğrulanır.
  • Önce elle ya da ayar vidaları ile anten Azimuth açısı değiştirilir ve gözlemlenir. Daha sonra Elevation açısı yukarıya doğru adım adım değiştirilir. Sinyal seviyesinde iyileşme yoksa bu sefer elevation açısı aşağıya doğru indirilir. Yine iyileşme yoksa, Azimuth açısında ufak bir değişim yapılır ve elevationdaki işlemler tekrarlanır. Bu şekilde sinyal seviyesi en üst seviyeye gelene kadar tarama yapılır.
  • Çanak anten pointingi yapıldıktan sonra, LNB polarizasyon ayarı ile en üst nokta bulunmaya çalışılır.
  • Transmit yapan sistemlere ilişkin uydu anten ayarının tamamlanması için çalışılan uydu operatoru aranarak cross-pol çalışmasının yapılması gerekmektedir. Uydu operasyon merkezindeki görevliler Modülesiz sinyal (Clean Carrier – Pure Carrier) çıkılmasını isterler ve gerekli kontrolleri yaparak iyilleştirilmesi gereken noktaları belirtirler. Uydu operatorunden gelen direktifler doğrultusunda, son ayarlarda yapılır ve uydu anten ayarı tamamlanır.
  • Sinyal seviyesi en üst seviyeye geldiğinde Çanak Anten ayar vidaları ve tüm vidalar uygun torklarda sıkılır. Genelde pul ve somun kullanılır, rondela ihmal edilir. Ancak sıkılan vidaların gevşememesi için rondela kullanılmalıdır. Daha sonra gelindiğinde korezyondan dolayı vidaların sıkışmasını engellemek amacıyla gress ile yağlamak uygun olacaktır.
  • Kablolar anten kolları üzerine düzgün bir şekilde kablo bağıyla işlenmelidir. Rüzgar etksiyle iyi sabitlenmemiş kablolar sallandıkça konnektore zarar verebilir.
  • Konnektörler eriyen bant ve aliminyum bant ile izole edilir.

Çanak anten kurulumu ile ilgili sorularınızı yada taleplerinizi info@uyduhaberlesme.com adresinden bize iletebilirsiniz.

Benzer Konular: