Cassegrain Çanak Anten:

cassegrain çanak antenler; Yüksek kazançlı ve dar açılı antenlerdir. Uydu haberleşme uygulamalarında sıklıkla kullanılırlar. İsimlerini ve tasarımlarını “Cassegrain Teleskoplardan” almışlardır.  En önemli ve ayırt edici özellikleri;  main-reflector ve sub-reflector adında 2 reflektörden oluşmalarıdır. Büyük reflektörlerinin yapısı  prime focus antenlere benzer.

Daha önce bahsettiğim gibi normal Parabolik antenlerin odak noktalarında  Feedhorn ve LNB bulunmaktadır. Feedhorn kullanılarak antene çarpıp yansıyan sinyaller maximum seviyede LNB’ye iletilir. Ancak; bu antenlerin  odak noktalarında ikinci bir dışbükey yansıtıcı daha kullanılır. Feedhorn ve LNB üniteleri antenin büyük reflektörünün üzerinde yer almaktadır.

Yapıları gereği; küçük çaplı antenlerin tasarımında tercih edilmezler. Odak noktaları merkezlerinde olduğu için, anten destek kolları üzerindeki ekipmanlar, antene doğru gelen sinyallerin anten yüzeyine düşmesini engeller. Büyük çaplı antenlerde yüzey geniş olduğu için bu oran iletişimi çok fazla olumsuz yönde etkilememektedir.

Cassegrain Çanak Anten Yapısı

Büyük yansıtıcı  (main-reflector) iç bükey parabol şeklindeyken, odak noktasında bulunan ikinci yansıtıcı (sub-reflektor) dış bükey parabol şeklindedir. Elekromanyetik dalgalar main-reflector’den yansıyarak, sub-reflector’e sonrada Feedhorn’a ulaşır.

Cassegrain Çanak Anten Çizimi

Benzer Konular

Mert

Yorumlara bak

  • sub reflektor içbükey olmalı diye düşündüm...
    dışbükeyin odağı zahiridir, sinya dahada azalacaktır, iç bükeyin odağı feedhorna düşürülürse kazanç maksimum olacaktır...
    benmi ters düşündüm yoksa şemamı ters...

    • Turgut Bey merhaba,

      Burada önemli olan nokta sinyalin geliş açısı. Main-Reflektöre gelen sinyaller antenin asal eksenine paralel geldiklerinden yansıdıktan sonra odak noktasına düşerler (Burda sub-reflöktere yönlendirilmiş oluyor). Bu yansıyan ışınların geliş açıları ise birbirinden farklıdır. Yani sub-reflektörün asal eksenine paralel gelmiyorlar. (- eğer bu ışınlarda paralel geliyor olsaydı dediğiniz gibi sub-reflektöründe içbükey olması gerekirdi). Yansımanın temel kuralıda gelen sinyalin açısı ile yansıyan sinyalin açısının birbirine eşit olmasıdır. İç bükey kullanılsaydı , sinyaller odaktan geçmeyecekti. Bir kısmı main reflektöre geri gönderilecek, bir kısmı yeryüzüne bir kısmıda gökyüzüne yansıtılacaktı. Bu nedenle dış bükey bir reflektör kullanılıyor.

      Saygılar

  • Gelen soruya verilen cevaba hayran kaldim.

    Siteyi inceleyince alinti metinlerle kopyala/yapistir yapilmis sanmistim ama anladim ve emin oldum ki oyle degilmis.

    • Merhaba

      Bir ara uydu sistemleriyle daha ilgiliydim. O dönemde kaynak bulmak daha zordu. Bende elimden geldiğince tamamen özgün yazılar hazırlayıp bilgilerimi aktarmak istedim. Yorumunuz için teşekkür ederim.

Son yazılar

Odaklı Trafik Affiliate Marketing Kursu İnceleme

Odaklı Trafik Affiliate Marketing Bugünkü yazımı Mert Eryiğit'in hazırlayıp satışa çıkardığı Odaklı Trafik Affiliate Marketing…

5 sene önce

Depresyona Son Kitabı

Depresyona Son Kitabı Genel olarak duygu ve düşüncelerin körelmesi olarak tanımlanan depresyonun en iyi ilacının…

5 sene önce

Kenzül Dua Kitabı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kenzül Dua Kitabı Kenzül Dua Kitabı yazarı Abdülkadir Çelik kitap hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için…

5 sene önce

Kenzül Dua Kitabı Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Kenzül Dua Kitabı PDF İşe Yarıyor mu? PDF olarak okuyucularına ulaştırılan Kenzül Dualar Kitabı gerçekten…

5 sene önce

Yataktaki Kraliçe Özet

Yataktaki Kraliçe Özeti Yataktaki kraliçe özeti okuduktan sonra, yataktaki kraliçe PDF kitabını ücretsiz indirmek için sayfanın…

8 sene önce

Tenis Sanatı

Tenis Sanatı E-kitabı Tenis sanatı e-kitabı yeni başlayanlar ve kendisini geliştirmek isteyenler için Halil Öztürk…

8 sene önce