offset çanak anten

offset çanak antenlerin parabolik eğimleri, odak noktaları antenin alt kısmında kalacak şekilde tasarlanmışlardır. Bu nedenle anten odaklarında sapma vardır. Üretici firmalar ürettikleri antenlerin özellikleri ile birlikte bu offset değerlerinide yayınlarlar. Anten kurulumu sırasında; çeşitli programlar ile hesaplanan uydu elevation açısı bu offset nedeniyle doğrudan kullanılmaz. Hesaplanan uydu elevation açısından , offset açısı değeri çıkartılarak. Antenin elevation değeri bulıunur ve kurulum bu değere göre yapılır.

Bu tür antenler  alım ve gönderim yapan sistemlerde ağırlıklı olarak kullanılırlar. Sistemlerin kuruldukları yerler  genellikle büyük çaplı antenlerin;  ağırlıklarını ve  rüzgar yüklerini kaldıracak kadar güçlü yapılar olmamaktadır. Görüntü açısından da firmalar tarafından çok büyük antenler istenmemektedir. Aşağıdaki şekilde de görüldüğü gibi , bu tür antenlerin odak noktaları anten merkezinden aşağıda yer almaktadır. Anten kolu üzerinde bulunan ekipmanların anten yüzeyi üzerinde yarattıkları engelleme oldukça düşüktür. Sinyallerin gelişini engellemezler ve bu nedenlede daha küçük çaplarda yapılabilirler.

Offset Çanak Anten için örnek hesap;

İstanbul – Kadıköyde  TURKSAT3A uydusu için bir offset anten kurulumu yapacağız. Antenimizin offset değeride 22,5 derece olsun. Enlem – boylam ve diğer bilgileri hesaplama aracımıza girdiğimizde.

Anten Azimuth ( Yatay Açı) : 160 derece , Anten Elevation (Düşey açı) : 41 derece olarak buluyoruz. Bu değere bakarak elevation açısını  41 olarak ayarlarsak TURKSAT 3A uydusunu bulamayız. Doğru elevation açısı ; 41 – 22,5 = 18,5 derece olmalıdır.

Offset Anten çizimi

Benzer Konular:

Mert

Yorumlara bak

  • Benim uzun zamandir kullanmadigim offset canak antenim vardi. Bahcedeki eve getirdim. Bir turlu ayarlayamadim. Ben de yan komsunun prime fokus antenine bakinca feed kolunun (yada lnb nin takili okdugu demirin) odak noktasininaltinda kaldigini gorunce egerek odak noktasina getirdim. Yazilarinizi ojuyuncs iyi halt ettigimi anladim.
    1-Eski aciyi geri nasil tutturabilirim. Goz karari egsem tutturabilir miyim?

    2- Antenin canak kisminin %25 lik kismina catinin kosesinin 45 derecelik izdusumu denk geliyor. Mesafe yaklasik 50 cm. Yani 360 derecelik bir pastanin merkezi dahil kalarak 30 derecelik cevre acinin golgesi dusuyor.

    Ondan mi cekmiyor.
    ("Yok hayir ondan degildir, o o kadar etkilemez" deyin ki tadilat gerekmesin) :))

    3-Karsida bir dag sirti var. Telefona indirdigim uygulama ile uydularin farazî yeri, yorungesi tam o sirtin 3-5 derece ustu var/yok gibi. Offset canagin elovation acisi dusunuldugunde cekmeme sebebi bu olabilir mi?

    4- 5 m. ileride seyrek dalli ve yaprakli elma agaci var ama aralardan uydu hizasindaki karsiki sirtlar gorunuyor. Cekmeme sebebi bu olabilir mi?

    5- Lnb yi ve feed kolunu tasirken sokmustum. Tekrar taktim. Feed kolununa acisini tutturdugumu farzedersek lnb nin arizali olup olmadigini nasil anlarim.

    ...
    Yazdiklarimi ve aciklamalarinizi tekrar okuyunca sizin teknik icerikli ust duzey anlatimlarinizla benim spesifik ve girift problemlerim alayli/mektepli carpismasina kurban gidecek gibi...

    "Bi uyducu bul beni de avare etme" derseniz anlarim.

    • Yurt dışında olduğum için siteyle fazla ilgilenemedim. Geç cevap verdiğim için kusura bakmayın. Bu zamana kadar büyük ihtimalle ya tadilat yaptınız :) ya da başka bir çözüm buldunuz..

Paylaş
Tarafından
Mert
Etiketler: offset çanak anten

Son yazılar

Odaklı Trafik Affiliate Marketing Kursu İnceleme

Odaklı Trafik Affiliate Marketing Bugünkü yazımı Mert Eryiğit'in hazırlayıp satışa çıkardığı Odaklı Trafik Affiliate Marketing…

5 sene önce

Depresyona Son Kitabı

Depresyona Son Kitabı Genel olarak duygu ve düşüncelerin körelmesi olarak tanımlanan depresyonun en iyi ilacının…

5 sene önce

Kenzül Dua Kitabı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kenzül Dua Kitabı Kenzül Dua Kitabı yazarı Abdülkadir Çelik kitap hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için…

5 sene önce

Kenzül Dua Kitabı Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Kenzül Dua Kitabı PDF İşe Yarıyor mu? PDF olarak okuyucularına ulaştırılan Kenzül Dualar Kitabı gerçekten…

5 sene önce

Yataktaki Kraliçe Özet

Yataktaki Kraliçe Özeti Yataktaki kraliçe özeti okuduktan sonra, yataktaki kraliçe PDF kitabını ücretsiz indirmek için sayfanın…

8 sene önce

Tenis Sanatı

Tenis Sanatı E-kitabı Tenis sanatı e-kitabı yeni başlayanlar ve kendisini geliştirmek isteyenler için Halil Öztürk…

8 sene önce